Home / SVET / Popol z prebudenej sopky Popocatépetl dočasne vyradil z prevádzky letiská v Mexico City

Popol z prebudenej sopky Popocatépetl dočasne vyradil z prevádzky letiská v Mexico City

21.5.2023 (SITA.sk) – Dve hlavné letiská v Mexico City v sobotu dočasne zastavili prevádzku v dôsledku popola z tento týždeň prebudenej sopky Popocatépetl, ktorá sa nachádza asi 70 kilometrov juhovýchodne od mexického hlavného mesta.

Mestské Medzinárodné letisko Benita Juáreza prerušilo činnosť približne na päť a pol hodiny. Prevádzku obnovili po odstránení sopečného popola, kontrole pristávacích dráh a overení priaznivých poveternostných podmienok.

Nové Medzinárodné letisko Felipeho Ángelesa, ktoré sa nachádza severne od Mexico City a prevádzkuje ho armáda, zastavilo prevádzku zhruba na päť hodín.

Sopečný popol je obzvlášť nebezpečný pre letectvo, a to nielen preto, že znižuje viditeľnosť, ale aj preto, že znamená nebezpečenstvo pre motory lietadiel. Môže taktiež poškodiť krídla a trupy lietadiel.

Popocatépetl vysoká 5 426 metrov je druhou najvyššou sopkou Mexika po vulkáne Citlaltépetl.

Odkedy sa sopka známa aj ako „El Popo“ v roku 1994 prebudila z dlhého spánku, vytrvalo už takmer 30 rokov chrlí toxické výpary, popol a kusy žeravého kameňa. V okruhu 100 kilometrov okolo nej žije približne 25 miliónov ľudí.

Okolo vrcholu sopky sa nachádza šesť kamier, termovízne zariadenie a 12 seizmologických monitorovacích staníc, ktoré nepretržite fungujú 24 hodín denne a hlásia informácie do hlavného centra v Mexico City, ktoré tak môže vydať varovanie pred prípadným nebezpečenstvom.

Viac k témam: Sopka Popocatépetl
Zdroj: SITA.sk – Popol z prebudenej sopky Popocatépetl dočasne vyradil z prevádzky letiská v Mexico City © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Rusku bol zadržaný novinár za údajné nepravdivé šírenie informácií o armáde

Jeho príspevky sa týkali ukrajinského mesta Buča, kde bolo nájdených viac ako 400 tiel civilistov so známkami mučenia.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    pred 60 rokmi bola velmi popularna piesen Popokatepetl twist…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *