Home / SVET / Skupina G7 nalieha na Čínu, aby tlačila na Rusko v súvislosti s ukončením vojny na Ukrajine

Skupina G7 nalieha na Čínu, aby tlačila na Rusko v súvislosti s ukončením vojny na Ukrajine

20.5.2023 (SITA.sk) – Skupina siedmich popredných ekonomík sveta G7 sa v sobotu zjednotila a vyzvala Čínu, nech vyvíja tlak na svojho strategického partnera Rusko, aby ukončilo vojnu s Ukrajinou. V spoločnom vyhlásení vydanom v sobotu lídri G7 zdôraznili, že nechcú ublížiť Číne a usilujú sa o „konštruktívne a stabilné vzťahy“ s Pekingom.

Spolupráca s Čínou

Vyzývame Čínu, nech nalieha na Rusko, aby zastavilo svoju vojenskú agresiu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Nabádame Čínu, aby podporovala komplexný, spravodlivý a trvalý mier založený na územnej celistvosti a princípoch a cieľoch Charty OSN, vrátane priamych rozhovorov s Ukrajinou,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Lídri G7 poukázali taktiež na to, že spolupráca s Čínou je potrebná vzhľadom na jej globálnu úlohu a významné ekonomické postavenie, pričom apelovali na spoluprácu na problémoch, akými sú zmena klímy, biodiverzita, dlhy a finančné potreby zraniteľných krajín, globálne zdravotné problémy a ekonomická stabilita.

Kontrola nad Taiwanom

Skupina G7 však vyjadrila „vážne znepokojenie“ nad situáciou vo Východočínskom a Juhočínskom mori, kde Peking rozširuje svoju vojenskú prítomnosť a hrozí použitím sily, aby získal kontrolu nad Taiwanom.

Lídri G7 vyzvali na „mierové vyriešenie“ čínskeho nároku na Taiwan, ktorý zostal nevyriešený, odkedy komunisti v roku 1949 získali moc na čínskej pevnine.

Vo vyhlásení sa uvádza, že „neexistuje žiadny právny základ pre expanzívne námorné nároky Číny v Juhočínskom mori a sme proti militarizačným aktivitám Číny v regióne“.

Celosvetový záujem

„Rastúca sa Čína, ktorá hrá podľa medzinárodných pravidiel, by bola v celosvetovom záujme,“ uvádza sa vo vyhlásení v narážke na obvinenia, že Peking podkopáva „medzinárodný poriadok založený na pravidlách“.

Skupina G7 sa tiež zjednotila vo vyjadrení obáv o ľudské práva v Číne vrátane Tibetu, Hongkongu a v regióne Sin-ťiang na ďalekom západe krajiny, kde je otázka nútenej práce večným problémom.

Vyhlásenie sa však tiež snažilo čeliť obvineniam, že G7 sa snaží zabrániť vzostupu Číny ako globálnej veľmoci. „Naše politické prístupy nie sú navrhnuté tak, aby poškodzovali Čínu, ani sa nesnažíme zmariť hospodársky pokrok a rozvoj Číny,“ uvádza sa v správe.

Viac k témam: Čínska vláda, pomoc Ukraine, rusko-ukrajinský konflikt, Štáty G7, Summit G7, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Skupina G7 nalieha na Čínu, aby tlačila na Rusko v súvislosti s ukončením vojny na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *