Home / EKONOMIKA / Inflácia v eurozóne minulý mesiac stúpla na sedem percent, suverénne najvyššiu úroveň v rámci Únie dosiahla v Maďarsku

Inflácia v eurozóne minulý mesiac stúpla na sedem percent, suverénne najvyššiu úroveň v rámci Únie dosiahla v Maďarsku

19.5.2023 (SITA.sk) – Medziročná inflácia v eurozóne v apríli stúpla na sedem percent z marcových 6,9 %. Pred rokom pritom bola na úrovni 7,4 %.

V celej Európskej únii (EÚ) inflácia v apríli klesla, a to na 8,1 % z marcovej úrovne 8,3 %, pričom pred rokom dosahovala 8,1 %. V stredu o tom na svojej webstránke informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v apríli spomalila na 14 percent z marcových 14,8 percenta, pričom pred rokom, v apríli 2022 bola na úrovni 10,9 percenta.

Najnižšia medziročná miera inflácie bola v apríli v Luxembursku (2,7 %), Belgicku (3,3 %) a Španielsku (3,8 %), zatiaľ čo najvyššiu registrovali v Maďarsku (24,5 %), Lotyšsku (15 %) a Česku (14,3 %). V porovnaní s marcom medziročná inflácia klesla v 22 členských štátoch a stúpla v piatich.

Najvýraznejšie v apríli k inflácii v eurozóne prispeli ceny v segmente potravín, alkoholu a tabaku (+2,75 percentuálneho bodu, pb), za ktorými nasledovali služby (+2,21 pb), priemyselné tovary (+1,62 pb) a energie (+0,38 pb).

Viac k témam: Eurozóna, Inflácia
Zdroj: SITA.sk – Inflácia v eurozóne minulý mesiac stúpla na sedem percent, suverénne najvyššiu úroveň v rámci Únie dosiahla v Maďarsku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *