Home / EKONOMIKA / Nezamestnanosť na Slovensku sa znížila na 5,34 percenta, najvýraznejší medzimesačný pokles bol v Košickom kraji

Nezamestnanosť na Slovensku sa znížila na 5,34 percenta, najvýraznejší medzimesačný pokles bol v Košickom kraji

19.5.2023 (SITA.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v apríli tohto roka medzimesačne znížila o 0,27 percentuálneho bodu na 5,34 percenta.

Najvýraznejší pokles od apríla

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku (PDU), ktorý je od začiatku tohto roka novým hlavným ukazovateľom o nezamestnanosti na Slovensku, v minulom mesiaci medzimesačne klesol o 0,21 percentuálneho bodu na 4,08 percenta.

Nezamestnanosť na Slovensku tak v apríli klesla najvýraznejšie od októbra 2021. V tlačovej správe o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Od minulého mesiaca sa podľa ústredia práce začali uplatňovať zásadné legislatívne zmeny v oblasti aktivačných prác, ktoré majú zlepšiť efektivitu a adresnosť pri používaní financií na aktivačné práce a zvýšiť motiváciu ľudí bez práce nájsť si zamestnanie.

Disponibilní uchádzači

Ľudia, ktorí boli aktivovaní podľa zo zákona vypusteného ustanovenia, boli ešte v marci evidovaní na úradoch práce ako disponibilní uchádzači o zamestnanie. Od apríla sa približne 6-tisíc z týchto ľudí zapojilo do projektov v rámci aktívnych opatrení na trhu práce.

Keďže sa zapojili do projektov v rozsahu troch až šiestich mesiacov a po novom už medzi nimi a úradom práce existuje priamy zmluvný vzťah na základe podpisu dohody o podmienkach vykonávania aktivačnej činnosti formou menších služieb, úrady práce ich v súčasnosti evidujú ako nedisponibilných uchádzačov o zamestnanie.

Disponibilný počet uchádzačov o prácu pre túto zmenu klesol. Zmena v oblasti aktivačných prác tak prispela aj k výraznejšiemu poklesu samotného PDU. Tento ukazovateľ pritom klesal v apríli už tretí mesiac za sebou.

Medzimesačný pokles

Okrem poklesu celkovej nezamestnanosti pokračuje aj pokles nezamestnanosti vo všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského kraja, v ktorom nezamestnanosť stagnovala.

Najvýraznejší medzimesačný pokles zaznamenalo ústredie práce v Košickom kraji, a to z marcových 6,07 na 5,49 percenta v apríli.

O pol percentuálneho bodu klesla nezamestnanosť v Prešovskom kraji a o viac ako štvrť percentuálneho bodu v Banskobystrickom kraji.

„Úroveň nezamestnanosti, ako aj počet uchádzačov o zamestnanie sa už takmer vrátili na hodnoty spred pandémie,“ uviedol štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Juraj Káčer.

Viac k témam: Nezamestnanosť, Štátny tajomník
Zdroj: SITA.sk – Nezamestnanosť na Slovensku sa znížila na 5,34 percenta, najvýraznejší medzimesačný pokles bol v Košickom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *