Home / SLOVENSKO / Dezinformačná operácia šíri klamlivé informácie o zvýšenej radiácií na Slovensku, upozornila polícia

Dezinformačná operácia šíri klamlivé informácie o zvýšenej radiácií na Slovensku, upozornila polícia

18.5.2023 (SITA.sk) – Dezinformačná operácia má presvedčiť obyvateľov Slovenska, že k nám prichádza zvýšená radiácia zo zničenej munície zo skladu v meste Chmelnickij na Ukrajine.

Ruské dezinformačné účty

Upozorňuje na to na sociálnej sieti Policajný zbor SR s tým, že dezinformáciu šíria ruské dezinformačné účty na sociálnych sieťach, slovenské dezinformačné účty alebo napríklad konkrétne osoby vrátane politicky exponovaných osôb.

Polícia však zdôrazňuje, že radiačná situácia na území SR je aktuálne štandardná.

„Neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt dávkových príkonov žiarenia gama. Na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení promptne reagovať,“ zdôraznila polícia.

Ďalej uviedla, že dezinformátori vrátane veľvyslanectva Ruska na Slovensku sa opierajú aj o namerané hodnoty radiácie v Poľsku.

Vyskytujú sa pravidelne

„Poľské orgány zdôrazňujú, že prechodne zvýšené hodnoty prirodzeného radiačného pozadia nie sú ničím nezvyčajným a vyskytujú sa pravidelne, napríklad počas zrážok. Cez európsky kontinent vrátane Poľska aktuálne prechádza atmosférický front, ktorý prináša aj výdatné zrážky,“ vysvetľuje polícia s tým, že práve zrážky podľa poľských odborníkov spôsobili „skoky“ v grafoch, na ktoré sa odvolávajú dezinformátori.

Policajti zároveň zdôrazňujú, že na ukrajinských a slovenských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie.

„Cieľom dezinformácie je šíriť paniku medzi Ukrajincami, vyvolať nedôveru k ukrajinským orgánom a zdiskreditovať Ukrajinu medzi spojencami,“ dodala polícia.

Slovenský hydrometeorologický ústav ešte v stredu 17. mája zdôraznil, že na Slovensku neboli za posledný mesiac zaznamenané žiadne zvýšené hodnoty radiácie.

Viac k témam: Hoax, Radiácia
Zdroj: SITA.sk – Dezinformačná operácia šíri klamlivé informácie o zvýšenej radiácií na Slovensku, upozornila polícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *