Home / SLOVENSKO / EFSA spúšťa medzinárodnú osvetovú kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny #EUChooseSafeFood

EFSA spúšťa medzinárodnú osvetovú kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny #EUChooseSafeFood

18.5.2023 (SITA.sk) – Po úspešných dvoch predchádzajúcich ročníkoch Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spolu s partnermi v 16 členských krajinách EÚ spúšťajú tretí ročník kampane #EUChooseSafeFood. Cieľom kampane je pripomínať, že pri výbere potravín je dôležité myslieť aj na to, či sú potraviny, ktoré používame na prípravu jedál, čerstvé a neobsahujú nežiaduce alergény.

Cieľom kampane #EUChooseSafeFood je podporiť občanov, aby kriticky uvažovali pri každodennom výbere potravín. Spotrebiteľom poskytuje praktické a ľahko prístupné informácie, napríklad rady, ako čítať etikety na potravinách a porozumieť informáciám o prídavných látkach, či ako správne skladovať potraviny. Kampaň sa zaoberá mnohými témami súvisiacimi s potravinami a tento rok sa zameria na tipy, ktoré môžu spotrebitelia dodržiavať, aby zabezpečili správnu hygienu potravín v domácnosti, ako znížiť plytvanie potravinami a informácie o tom, aké kroky EÚ podniká v boji proti chorobám prenášaných potravinami.

„Udalosti uplynulého obdobia súvisiace s dovozom potravinárskych komodít z vojnou zmietanej Ukrajiny ukazujú, aké potrebné je neustále budovať spotrebiteľskú uvedomelosť, zvyšovať povedomie občanov o pôvode potravín, normách EÚ na bezpečnosť potravín, ktoré sú najprísnejšie na svete a taktiež vplývať na spotrebiteľov, aby nedochádzalo k zbytočnému znehodnocovaniu a plytvaniu potravinami. Ako ministerstvo zodpovedné za potravinárstvo sa týmto témam roky venujeme, preto vítame celoeurópsku kampaň EFSA, ktorá túto problematiku vo verejnom priestore zvýrazní a spropaguje,“ uviedla Ing. Denisa Petrakovičová, poverená vykonávaním funkcie generálnej riaditeľky sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Kampaň sa zameriava predovšetkým na európskych občanov vo veku od 25 do 45 rokov so zameraním na mladých rodičov a ľudí zaujímajúcich sa o bezpečnosť potravín a o vedu. Zdôrazňuje úlohu európskych vedcov, ktorí sa spoločne usilujú o ochranu spotrebiteľov pred rizikami súvisiacimi s potravinami.

V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budú jednotlivé vlády a orgány pre bezpečnosť potravín v celej EÚ pod hlavičkou #EUChooseSafeFood spúšťať cielené aktivity a podujatia pre verejnosť. Sľubujú si tak zvýšenie uvedomelosti laickej verejnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravín a v konečnom dôsledku tým aj elimináciu rizík s konzumácie potravín samotnými spotrebiteľmi. Kampaň môžu podporiť aj národné inštitúcie a združenia. Kampaňové materiály – vizuály, videá či príspevky na sociálne siete v rôznych jazykoch sú k dispozícii na webovej stránke kampane.

Viac informácií nájdete na adrese:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-sk

Informačný servis

Viac k témam: Bezpečné potraviny, EFSA, EUChooseSafeFood, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), osvetová kampaň, PR
Zdroj: SITA.sk – EFSA spúšťa medzinárodnú osvetovú kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny #EUChooseSafeFood © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko podľa Galka dostáva len filtrované informácie od tajných služieb, Gašpar to označil za hoax (video)

Poslanec Gašpar chce všetkých ubezpečiť, že nie sme odstrčení niekde bokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *