Home / SVET / Ukrajinu zasiahol „výnimočne“ intenzívny útok, Rusi použili aj balistické rakety Kinžal s doletom až dvetisíc kilometrov (foto)

Ukrajinu zasiahol „výnimočne“ intenzívny útok, Rusi použili aj balistické rakety Kinžal s doletom až dvetisíc kilometrov (foto)

16.5.2023 (SITA.sk) – Ukrajinským hlavným mestom Kyjev otriaslo v utorok ráno niekoľko hlasných explózií. Ako referuje spravodajský web CNN, v meste sa po aktivovaní systémov protivzdušnej obrany rozozvučali sirény ohlasujúce letecký poplach.

Šéf vojenskej správy v ukrajinskej metropole Serhij Popko na Telegrame uviedol, že mesto Kyjev zasiahol „výnimočný“ intenzívny útok, pričom Rusi použili bezpilotné lietadlá, riadené strely a pravdepodobne balistické rakety.

Útok na Kyjev

Tento útok bol výnimočný svojou hustotou, s použitím maximálneho počtu útočiacich rakiet v čo najkratšom čase,“ uviedol Popko a dodal, že prevažná väčšina nepriateľských cieľov v kyjevskom vzdušnom priestore bola „odhalená a zničená“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa Popka to bol ôsmy útok na Kyjev od začiatku mája. Spadnuté trosky evidujú v kyjevských štvrtiach Solomjanskyj, Ševčenkivskyj, Sviatošynskyj, Obolonskyj a Darnyckyj.

Starosta Vitalij Kličko tiež uviedol, že vo štvrti Solomjanskyj boli zranení najmenej traja ľudia a dodal, že padajúce trosky podpálili niekoľko áut a poškodili veľkú budovu.

V Kyjeve nastali výbuchy. Viaceré sa stali v okrese Solomjanskyj. V Ševčenkivskom dopadli trosky rakiet na oblasť zoologickej záhrady. Všetky pohotovostné zložky sú na ceste,“ napísal Kličko.

Balistické rakety Kinžal

Počas najnovšej vlny ruských útokov v noci na utorok sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zneškodniť 18 rakiet. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného na Telegrame.

Približne o 3:30 dňa 16. mája 2023 ruskí okupanti zaútočili na Ukrajinu zo severu, juhu a východu 18 rôznymi typmi vzdušných, námorných a pozemných rakiet,“ uviedol Zalužnyj. Dodal, že Ukrajina cez noc zničila aj drony vypustené Ruskom.

Medzi raketami zachytenými ukrajinskou protivzdušnou obranou bolo aj šesť hypersonických balistických rakiet Kinžal s možným doletom až dvetisíc kilometrov.

Keď nedávno ukrajinská armáda po prvý raz zneškodnila tento typ rakety vzduch-zem, Kremeľ to odmietol s odôvodnením, že Kinžal je natoľko vyspelá strela, že ju nie je možné zostreliť.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Raketa typu Kinžal, rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinu zasiahol „výnimočne“ intenzívny útok, Rusi použili aj balistické rakety Kinžal s doletom až dvetisíc kilometrov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *