Home / SVET / Prokurátori žiadajú súdny proces pre exprezidenta Sarkozyho, kampaň mu mal financovať líbyjský diktátor

Prokurátori žiadajú súdny proces pre exprezidenta Sarkozyho, kampaň mu mal financovať líbyjský diktátor

12.5.2023 (SITA.sk) – Francúzska prokuratúra chce poslať bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho a 13 ďalších osôb pred súd. Dôvodom sú obvinenia, že Sarkozyho prezidentská kampaň v roku 2007 bola nezákonne financovaná vládou zosnulého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Najväčší prípad korupcie

Vo všeobecnosti sa sudcovia vo Francúzsku riadia žiadosťami prokurátorov, aj keď nie vždy. Prípad je najväčším a najšokujúcejším z viacerých vyšetrovaní korupcie, do ktorých bol zapletený Sarkozy. Vo dvoch ďalších bol odsúdený. Vo všetkých prípadoch však pochybenia odmieta.

Vyšetrovanie trvá už niekoľko rokov

V prípade Líbye je obvinený z nezákonného financovania kampane, sprenevery, pasívnej korupcie a ďalších súvisiacich trestných činov. Sarkozyho vyšetrujú v prípade Líbye od roku 2013.

Vyšetrovatelia skúmali tvrdenia, že Kaddáfího vláda v roku 2007 tajne dala Sarkozymu 50 miliónov eur na jeho víťaznú kampaň. Táto suma by bola viac ako dvojnásobok vtedajšieho zákonného limitu na financovanie kampane vo výške 21 miliónov eur a znamenala by porušenie francúzskych pravidiel proti financovaniu kampane zo zahraničia.

Viac k témam: Bývalý prezident, Francúzsky prezident, Korupcia, Sprenevera, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Prokurátori žiadajú súdny proces pre exprezidenta Sarkozyho, kampaň mu mal financovať líbyjský diktátor © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *