Home / SLOVENSKO / Most-Híd nebude súčasťou Aliancie, Gyimesi transplantoval do maďarskej politiky Matovičov vulgárny bulvár

Most-Híd nebude súčasťou Aliancie, Gyimesi transplantoval do maďarskej politiky Matovičov vulgárny bulvár

12.5.2023 (SITA.sk) – Platforma Most-Híd nemôže a ani nebude súčasťou Aliancie, za ktorú v nadchádzajúcich parlamentných voľbách bude kandidovať György Gyimesi. Platforma Most-Híd o tom informovala v tlačovej správe s tým, že Aliancia musí túto otázku uzavrieť najneskôr do 15. mája. K tomuto kroku musí podľa nich pristúpiť Strana maďarskej komunity (SMK) formou jasnej deklarácie.

Čokoľvek iné ako jednoznačné vyhlásenie budeme interpretovať ako prejav nedôvery a pretrvávajúcej neistoty, a ak to na základe ich rozhodnutia bude potrebné, vzhľadom na krátky časový rámec, budeme konať,“ vyhlásil Most-Híd.

Prázdne sľuby a prekrúcanie faktov

Platforma Most-Híd stále považuje za svojich najbližších politických partnerov SMK a Spolupatričnosť. Most-Híd chce vo voľbách s týmito dvoma politickými formáciami kandidovať spoločne, na spoločnej kandidátnej listine Aliancie.

Platforma Most-Híd súčasne zdôraznila, že v ich strane sa nemôže stať, že by niekto porušil pravidlá, ktoré si spoločne stanovili a nemôže to urobiť ani republikový predseda.

Prázdne sľuby, prekrúcanie faktov, zmena politických postojov na základe prieskumov verejnej mienky, neprístojné znevažovanie sociálnych skupín a politických oponentov je štýl politiky, s ktorým sa nevieme stotožniť. Tento vulgárny politický bulvár priniesol do slovenského verejného života Igor Matovič a György Gyimesi ho transplantoval do maďarského politického priestoru na Slovensku,“ uviedla platforma s tým, že takouto politikou nie je možné dosahovať výsledky, čo potvrdila odchádzajúca vláda.

Zmena názvu

Naše regionálne zastúpenie, miestne a župné samosprávy oslabili finančne aj čo sa týka ich právneho postavenia, a z hľadiska národností nesplnili nič ani z programového vyhlásenia vlády Matovičovej ani Hegerovej. Ak táto línia má charakterizovať menšinovú politiku na Slovensku, stane sa nevhodnou pre efektívne zastupovanie záujmov minorít,“ vyhlásil Most-Híd a dodal, že ich kandidáti na poslancov do Národnej rady SR nebudú s takými politikmi na jednej kandidátnej listine.

Most-Híd na znak solidarity so spojencami prijal rozhodnutie, že ak si SMK uvedomí, že je potrebné stranu udržať a nie rozbiť, tak súhlasí so zmenou názvu Maďarský Szövetség – Maďarská Aliancia. Navrhla to platforma SMK a súhlasila aj platforma Spolupatričnosť.

Ako platforma Most-Híd uviedla, pre úzke spojenectvo s SMK a Spolupatričnosťou sa rozhodli z dôvodu, že chceli vytvoriť zjednotenú stranu, ktorá by okrem vyhýbania sa extrémom a vďaka svojmu centristickému charakteru ponúkala najlepšiu voľbu predovšetkým Maďarov na Slovensku a súčasne by bola aj zárukou spoľahlivosti a stability.

Aliancia je jedinečnou príležitosťou

Dnes, tri roky po posledných parlamentných voľbách, stále veríme, že Aliancia je jedinečnou príležitosťou pre dosiahnutie tohto cieľa,“ vyhlásila platforma Most-Híd.

Alianciu sme nevytvorili preto, aby sme uvažovali o iných možnostiach. Alianciu považujeme za svoju stranu a našich partnerov za straníckych kolegov, ktorých si vážime,“ doplnil Most-Híd.

Zároveň potvrdzujeme naše rozhodnutie z 25. marca, že voči dovtedajším členom SMK a Spolupatričnosti nevznesieme žiadne námietky, a urobíme všetko pre to, aby Aliancia dosiahla čo najlepšie volebné výsledky a aby svojich voličov mohli úspešne zastupovať,“ vyhlásil Most-Híd a uzavrel s tým, že delegáti najvyššieho rozhodovacieho orgánu platformy Most-Híd na svojom zasadnutí vo štvrtok 11. mája schválili aj kandidátov za Most-Híd. Tejto platforme na spoločnej kandidátke pripadá 45 miest.

Viac k témam: maďarská národnosť, Politické strany, Predčasné voľby na Slovensku 2023
Zdroj: SITA.sk – Most-Híd nebude súčasťou Aliancie, Gyimesi transplantoval do maďarskej politiky Matovičov vulgárny bulvár © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *