Home / SLOVENSKO / Zväz protifašistických bojovníkov nebude od štátu dostávať každý rok šesťstotisíc eur, návrh Smeru a Hlasu neprešiel

Zväz protifašistických bojovníkov nebude od štátu dostávať každý rok šesťstotisíc eur, návrh Smeru a Hlasu neprešiel

10.5.2023 (SITA.sk) – Zväz protifašistických bojovníkov nebude dostávať príspevok zo štátneho rozpočtu v minimálnej výške 600-tisíc eur ročne. Poslanci Národnej rady SR v stredu neposunuli do druhého čítania novelu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Návrh do parlamentu predložili poslanci Boris Susko, Martin Nemky (obaja Smer-SD) a nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Cieľom návrhu zákona bolo vymedziť minimálne prostriedky, ktorými by mal štát každoročne podporiť Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, a tým prispieť k protifašistickému a demokratickému odkazu, ku ktorému sa Slovenská republika hlási,“ uviedli predkladatelia.

Úloha zväzu je podľa nich aktuálna i v tomto období, keď sa vytráca priama skúsenosť s totalitnými režimami a na sociálnych sieťach sa šíria dezinterpretácie histórie a obdiv k rôznym antidemokratickým a diktátorským režimom.

Poslanci poukázali na to, že zväz výrazne zasiahla aktuálna zložitá ekonomická situácia a nachádza sa na hranici svojej existencie. Navrhovali, aby sumu 600-tisíc eur štát každoročne navyšoval o výšku inflácie za prvý polrok predchádzajúceho roka.

Viac k témam: Štátny príspevok
Zdroj: SITA.sk – Zväz protifašistických bojovníkov nebude od štátu dostávať každý rok šesťstotisíc eur, návrh Smeru a Hlasu neprešiel © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Boj o Fond na podporu umenia. Na odmietnutie novely zákona vyzýva poslancov vyše 200 mimovládok

Fond na podporu umenia vznikol preto, aby nerozhodovali politici, ale odborníci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *