Home / SVET / Separatistické Podnestersko znova žiada Rusov o viac „mierotvorcov“, situácia sa vraj zhoršuje

Separatistické Podnestersko znova žiada Rusov o viac „mierotvorcov“, situácia sa vraj zhoršuje

9.5.2023 (SITA.sk) – Vyslanec moldavského separatistického regiónu Podnestersko v Rusku Leonid Manakov v rozhovore pre ruské štátne médiá požiadal Moskvu o ďalších „mierotvorcov“ z dôvodu „zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie“. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Požiadali o pomoc Rusko

Medzinárodne neuznané Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska po rozpade ZSSR na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1500 mŕtvych. Výzvy Kišiňova na odchod ruských vojakov Moskva odmieta s tým, že „mierové jednotky“ chránia ruskú menšinu a zostanú v regióne až do vyriešenia nezhôd.

Manakov podľa svojich slov „opakovane“ žiadal o zvýšenie počtu takzvaných mierových síl, vrátane žiadosti o nábor z radov ruských občanov, ktorí v súčasnosti žijú v Podnestersku. Súčasný počet ruských „mierotvorcov“ nepresahuje 450, tvrdil Manakov.

Moldavské územie okupované Ruskom

Ruskí propagandisti v uplynulých mesiacoch tvrdili, že Ukrajina, Moldavsko alebo NATO pripravujú útok na Podnestersko, pričom poznamenali, že „útok na Podnestersko by bol útokom na Ruskú federáciu“.

Rusko sa zaviazalo stiahnuť svoje sily z Podnesterska do 31. decembra 2002, tento záväzok však nikdy nesplnilo. V marci minulého roka Parlamentné zhromaždenie Rady Európy uznalo Podnestersko za „moldavské územie okupované Ruskom“.

Moldavský premiér Dorin Recean 21. februára v rozhovore pre moldavskú TV8 potvrdil, že moldavské úrady si boli vedomé „niekoľkých“ scenárov destabilizácie zo strany Ruska, vrátane ruského plánu prevziať kontrolu nad letiskom v Kišiňove.

Viac k témam: Moldavský premiér, Podnestersko, Ruská propaganda, Separatisti
Zdroj: SITA.sk – Separatistické Podnestersko znova žiada Rusov o viac „mierotvorcov“, situácia sa vraj zhoršuje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *