Home / SLOVENSKO / Slovenský Darček pre Putina zbiera peniaze na zariadenie Božena 5

Slovenský Darček pre Putina zbiera peniaze na zariadenie Božena 5

8.5.2023 (SITA.sk) – Slovenský Darček pre Putina odštartoval svoju činnosť prvou zbierkou na odmínovacie zariadenie Božena 5 slovenskej výroby.

Zamínovanie je veľký problém

Zbierka sa spustila 8. mája v spolupráci s iniciatívami Mier Ukrajine, Aktuálne o Ukrajine, Team4Ukraine, Support Ukraine Slovakia, Post Bellum, Kto pomôže Ukrajine a Oberih. Iniciátor slovenskej zbierky Darček pre Putina Dodo Dobrík vysvetlil, prečo sa rozhodli vytvoriť zbierku na nákup odmínovacieho zariadenia Božena 5.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vojna na Ukrajine ohrozuje jej obyvateľov nielen v oblasti bojov, ale aj na už oslobodených územiach. Na Ukrajine je vďaka ruskej agresii veľkým problémom zamínovanie, ktoré po sebe zanechala ruská armáda. Zamínovaných je vyše 250-tisíc štvorcových kilometrov, čo predstavuje približne 40 percent rozlohy Ukrajiny,“ uviedol.

Cieľová suma 650-tisíc eur

Vinou zamínovaných území na Ukrajine zahynulo už viac ako 200 farmárov, traktor je symbolom týchto hrdinov. „Tí traktormi odťahovali z polí zničenú ruskú vojenskú techniku. Dnes existujú príklady, keď s upravenými a na diaľku riadenými traktormi ukrajinskí farmári dokážu zneškodňovať menšie míny. Naopak, veľké protitankové míny však traktory bezpečne odstrániť nedokážu,“ vysvetlil za tím Mier Ukrajine v tlačovej správe Tomáš Gelinger.

Cieľová suma na nákup odmínovacieho zariadenia slovenskej výroby je 650-tisíc eur. Súčasťou zbierky na Boženu je aj výcvik hasičského EOD tímu na Ukrajine, dopravník, vybavenie pre hasičský EOD tím (detektory, prvky balistickej ochrany) a doprava na miesto určenia. Výrobca v cene zabezpečí výcvik obsluhy a s výrobou Boženy začne po zložení 40-percentnej zálohy.

„Najúspešnejšia česká zbierka na podporu ukrajinskej armády “Dárek pro Putina” vznikla v máji 2022 a darcovia doteraz prostredníctvom nej dokázali vyzbierať a doručiť ukrajinskej armáde zbrane a rôzny vojenský materiál za takmer 22 miliónov eur od vyše 147-tisíc darcov. Zbierka má podporu mnohých osobností verejného a kultúrneho života. Na Ukrajine spolupracujeme s Vladom Sokolovom, veliteľom EOD hasičov likvidujúcich výbušnú muníciu,“ informoval Tomáš Gelinger.

Viac k témam: Darček pre Putina, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Slovenský Darček pre Putina zbiera peniaze na zariadenie Božena 5 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *