Home / KULTÚRA / Hudba / Zomrela operná speváčka Soňa Červená, dožila sa 97 rokov

Zomrela operná speváčka Soňa Červená, dožila sa 97 rokov

7.5.2023 (SITA.sk) – Vo veku 97 rokov zomrela česká operná speváčka a herečka Soňa Červená. České Národné divadlo informovalo, že umelkyňa, ktorá sa na svetových scénach preslávila najmä ako Carmen Georgesa Bizeta, naposledy vydýchla v nemocnici v Prahe, kde bola pre bližšie nešpecifikovanú chorobu.

Emigrovala na Západ

Soňa Červená sa narodila 9. septembra 1925 v Prahe. Začínala ako herečka v Prahe, neskôr pôsobila v opere v Brne. Bola hosťujúcou speváčkou v opere Unter den Linden a Berlínskej štátnej opere, v časti kontrolovanej Sovietskym zväzom, keď v januári 1962 emigrovala na Západ cez posledný otvorený priechod z východného Berlína. Do vlasti sa vrátila až po páde železnej opony.

Stvárnila viac ako 110 rolí

Na Západe Červená pôsobila v mnohých operných domoch v Európe a Spojených štátoch, vrátane Frankfurtu, Viedne, Milána, Paríža, Amsterdamu, San Francisca, kde spievala po 11 sezón, Los Angeles alebo Chicaga.

Spievala aj na festivaloch v Bayreuth a Glyndebourne a mnohých ďalších. Vystupovala s dirigentmi ako Rafael Kubelik, Herbert von Karajan, Pierre Boulez, Charles Mackerras a Francesco Molinari Pradelli. Stvárnila viac ako 110 rolí.

Návrat do Prahy

Po ukončení opernej kariéry pôsobila v divadle Thalia v Hamburgu, kde spolupracovala s americkým režisérom Robertom Wilsonom. V jeho inscenáciách sa po návrate do Česka predstavila aj v Národnom divadle v Prahe.

Naposledy Červená vystupovala vlani 29. septembra v oratóriu Svätá Ľudmila Jana Zástěru v Lateránskej bazilike v Ríme pri príležitosti českého predsedníctva Európskej únie.

Červená získala viacero ocenení. Dostala Cenu Thálie, medailu Artis Bohemiae Amicis, medailu Za zásluhy či Zlatú medailu za umenie od John F. Kennedy Center vo Washingtone.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrela operná speváčka Soňa Červená, dožila sa 97 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ceny Grammy 2024 patrili ženám, Taylor Swift zlomila rekord a prvý gramofónik si odniesla aj Miley Cyrus (video+foto)

Už 66. ročník udeľovania cien Grammy sa uskutočnil v Los Angeles. Časť ceremónie v Cypto.com Arene, ktorú vysielali v televízii, moderoval Trevor Noah.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *