Home / SVET / Podozrivý z výbuchu auta s prokremeľským spisovateľom vraj pracoval pre Ukrajinu, podľa vyšetrovateľov sa priznal

Podozrivý z výbuchu auta s prokremeľským spisovateľom vraj pracoval pre Ukrajinu, podľa vyšetrovateľov sa priznal

7.5.2023 (SITA.sk) – Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že podozrivý z bombového útoku na auto prominentného ruského provojnového spisovateľa sa priznal k práci pre Ukrajinu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie obvinil Alexandra Permjakova z odpálenia diaľkovo ovládanej bomby, ktorá zničila auto Zachara Prilepina.

Kyjev to nepotvrdil ani nepoprel

Muž, ktorého zatkli v sobotu, sa podľa výboru „priznal, že vykonal úlohu od ukrajinských tajných služieb“, informuje spravodajský portál BBC s tým, že Kyjev toto tvrdenie nepotvrdil ani nepoprel.

Kyjev tiež nereagoval na obvinenia ruského ministerstva zahraničia z toho, že Ukrajina podporovaná americkou vládou sa zamerala na Prilepina ako na ideologického nepriateľa.

Prilepinovo auto vybuchlo v sobotu v Nižnonovgorodskej oblasti. On utrpel zlomeniny a jeho vodič zomrel. Úrady uviedli, že spisovateľ absolvoval operáciu.

K útoku sa prihlásili partizáni

K útoku sa v sobotu prihlásila partizánska skupina Ateš, ktorú tvoria Ukrajinci a Krymskí Tatári. „Mali sme pocit, že skôr či neskôr vybuchne. Nešiel sám, ale s prekvapením pod autom,“ vyjadrila sa skupina na Telegrame. BBC upozorňuje, že tvrdenia Atešu sa nedajú overiť.

Prilepin je známy nacionalistický spisovateľ a hlasný podporovateľ „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina sa stal v roku 2014 po nelegálnej anexii Krymu. Bol zapojený do konfliktu na východe Ukrajiny na strane Ruskom podporovaných separatistov.

V roku 2020 založil politickú stranu Za pravdu, ktorá sa o rok neskôr spojila s nacionalistickou stranou Spravodlivé Rusko. V tom istom roku ako spolupredseda strany získal kreslo v Štátnej dume, ale vzdal sa ho.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Tretia explózia v poradí

Incident je už treťou explóziou, ktorá postihla prominentnú prokremeľskú osobnosť od začiatku vojny na Ukrajine. V auguste 2022 na predmestí Moskvy výbuch v aute zabil dcéru vplyvného ideológa Alexandra Dugina, Dariu Duginovú.

Pred mesiacom explózia v kaviarni v Petrohrade zabila populárneho vojenského blogera Vladlena Tatarského. Z oboch výbuchov ruské úrady obvinili Ukrajinu.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, vojenská invázia, Výbuch auta
Zdroj: SITA.sk – Podozrivý z výbuchu auta s prokremeľským spisovateľom vraj pracoval pre Ukrajinu, podľa vyšetrovateľov sa priznal © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dobré vzťahy s Ruskom? Najskôr o 50 rokov, vraví expremiér Dzurinda

Podľa bývalého slovenského premiéra to bude trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *