Home / SLOVENSKO / Matovič má na krku trestné oznámenie za incident na LGBT+ pochode, inštitút pripomenul aj anti-cenu Homofób roka

Matovič má na krku trestné oznámenie za incident na LGBT+ pochode, inštitút pripomenul aj anti-cenu Homofób roka

4.5.2023 (SITA.sk) – Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) vo štvrtok podala trestné oznámenie na predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča v súvislosti s incidentom, ktorý sa stal pred budovou Národnej rady SR počas Pochodu za práva trans ľudí. V tlačovej správe o tom informoval riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Prezentuje sa ako obeť a klame

„Igor Matovič svojimi nenávistnými a vulgárnymi výrokmi urážal prítomných občanov a občianky riadne nahláseného zhromaždenia, ktoré sa dialo v súlade so zákonom. Týmto v súhre so svojím agresívnym správaním narúšal riadny priebeh tejto akcie a mohol sa dopustiť výtržníctva,“ konštatoval riaditeľ IĽP s tým, že už požiadali orgány činné v trestnom konaní, aby sa jeho aktivitami zaoberali.

„Je úplne zjavné, že prišiel v tento čas a na toto miesto škodiť, vyvolávať potýčky a zneužívať legitímnu akciu tretieho sektora na svoju politickú propagandu,“ vyhlásil riaditeľ IĽP a dodal, že ich neprekvapuje to, že o celej veci klame, a že sa „prezentuje ako obeť a obviňuje za svoje zlyhania celý svet, len nie človeka, ktorého vidí v zrkadle“.

Anti-cena Homofób roka

Ako uviedla organizácia, Matovič je známy svojimi negatívnymi výrokmi smerom k LGBT menšine a minulý rok za jeden z nich získal aj anti-cenu Homofób roka.

„Diskusie vyvolali aj viaceré jeho reakcie na minuloročný teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave, ktorého obeťou sa stali dve LGBT osoby a tretia bola postrelená. Niektoré z jeho výrokov vtedy kritizovali dokonca vlastní stranícki kolegovia a kolegyne,“ pripomenul IĽP, ktorý sa problematikou homofóbie zaoberá už viac ako 10 rokov.

Protestujúci si ho podali

Matovič čelil verbálnym útokom zo strany účastníkov protestného zhromaždenia na podporu práv transrodových ľudí pred parlamentom, ktoré sa uskutočnilo v utorok 2. mája.

„Po dnešku som o to viac presvedčený, že pred týmito ‚ľuďmi‘ musíme naše deti chrániť a som násobne viac presvedčený, že by sme mali na Slovensku výrazne viac investovať do dostupnosti psychiatrickej pomoci. Pacientov je kopa,“ uviedol v utorok v statuse na sociálnej sieti Matovič.

Na tlačovom brífingu v stredu 3. mája vysvetlil, že bez akejkoľvek provokácie na neho účastníci protestu zaútočili, keď odchádzali s kolegami z Národnej rady SR do centrály hnutia. Ako dôkaz poskytol aj videozáznam celej situácie od redaktorky denníka Štandard.

Viac k témam: Homofób roka, Homofóbia, LGBTQI+, Práva LGBT ľudí, Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Streľba na Zámockej ulici v Bratislave, Trestné oznámenie
Zdroj: SITA.sk – Matovič má na krku trestné oznámenie za incident na LGBT+ pochode, inštitút pripomenul aj anti-cenu Homofób roka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *