Home / SLOVENSKO / Firma prepojená na ministra Vlčana získala od štátu dotáciu takmer 1,5 milióna eur, ku kauze sa už vyjadril aj premiér Heger

Firma prepojená na ministra Vlčana získala od štátu dotáciu takmer 1,5 milióna eur, ku kauze sa už vyjadril aj premiér Heger

4.5.2023 (SITA.sk) – Poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) je pripravený konať, ak by kontroly priniesli informácie o porušení zákona v prípade dotácie pre firmu prepojenú na ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Zároveň kompetentných vyzval, aby postupovali v kontrolách čo najrýchlejšie.

Firma Reko Recycling, ktorá je prepojená na rodinu ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, získala v apríli dotáciu z rezortu životného prostredia vo výške 1,42 milióna eur. Informovala o tom v stredu strana Smer-SD.

Na predmetnú dotáciu sa predseda vlády ministrov pýtal. Podľa ich informácií dotácia bude ešte pred vyplatením príspevku v najbližších týždňoch prechádzať ďalšími štátnymi a európskymi kontrolnými mechanizmami,“ informoval tlačový odbor úradu vlády.

Rodinní príslušníci Vlčana

Šéf Smeru-SD Robert Fico zverejnil informáciu, že 19. apríla 2023 dostala spoločnosť Reko Recycling nenávratný finančný príspevok z rezortu ministerstva životného prostredia. Z ôsmich predložených žiadostí uspela len jedna, a to žiadosť tejto firmy.

Podľa Fica je Reko Recycling dcérskou firmou spoločnosti, v ktorej pôsobia rodinní príslušníci ministra Vlčana. Samotný minister pôsobil v Reko Recycling do roku 2020 ako prokurista. „Doteraz v tejto spoločnosti pôsobí ako prokurista jeho manželka alebo dcéra. Firmy, ktoré sú nad touto spoločnosťou, preukázateľne patria rodine Vlčanovcov,“ povedal Fico.

Podľa strany Smer-SD firme Reko Recycling vzrástli zisky po vstupe ministra Vlčana do vlády. Kým v roku 2018 mala spoločnosť zisky na úrovni 62-tisíc eur, v roku 2019 do roku 2020 približne rovnako a po príchode Vlčana do vlády je to až 356 606 eur.

Korupčné riziká

Rezort životného prostredia reagoval, že celý postup žiadosti spoločnosti Reko Recycling o nenávratný finančný príspevok dôkladne preverí vnútorným auditom a o kontrolu požiada aj orgán auditu eurofondov na ministerstve financií. Verejnosť bude následne informovať o výsledku.

Ministerstvo životného prostredia začalo po nastúpení nového vedenia odstraňovať všetky korupčné riziká, ktoré sa často spájali aj s eurofondmi. Preto nepripustí pochybnosti o zákonnosti postupu pri rozhodovaní o eurofondoch,“ uviedol envirorezort vo svojom stanovisku.

Rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku vydalo ministerstvo 15. novembra 2022. Slovenská agentúra životného prostredia s firmou podpísala zmluvu o poskytnutí príspevku 20. decembra 2022. „Týmto podpisom ale ešte nedošlo k uvoľneniu financií v prospech spoločnosti Reko Recycling. Tejto spoločnosti neboli k dnešnému dňu uvoľnené žiadne finančné prostriedky,“ zdôraznil rezort.

Možný konflikt záujmov

Pred prvou platbou totiž ešte Slovenská agentúra životného prostredia skúma prostredníctvom európskeho systému Arachne v prípade každej platby aj možné riziká, aby sa zabránilo neoprávnenému vyplateniu peňazí z eurofondov. Týmto systémom sa dá identifikovať aj možný konflikt záujmov.

Envirorezort zároveň poukázal na to, že uspieť mohli všetci žiadatelia, stačilo, aby predložili potrebné doklady a splnili podmienky stanovené vo výzve. Z ôsmich žiadateľov však traja neprešli administratívnym hodnotením a zo zvyšných piatich projektov štyri neprešli odborným hodnotením.

V rámci tohto kola výzvy bolo alokovaných 41,49 milióna eur. Nebolo teda chybou súťaže, že uspel len jeden žiadateľ, podčiarkol rezort.

agentúra SITA požiada o stanovisko aj ministra Samuela Vlčana.

Viac k témam: Eurofondy, Finančný príspevok, Konflikt záujmov, Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Opozícia, Predseda strany Smer-SD
Zdroj: SITA.sk – Firma prepojená na ministra Vlčana získala od štátu dotáciu takmer 1,5 milióna eur, ku kauze sa už vyjadril aj premiér Heger © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *