Home / SVET / Rusko by sa mohlo zamerať na podmorské potrubia a káble, varuje Organizácia Severoatlantickej zmluvy

Rusko by sa mohlo zamerať na podmorské potrubia a káble, varuje Organizácia Severoatlantickej zmluvy

3.5.2023 (SITA.sk) – Existuje „značné riziko“, že sa Rusko v rámci konfrontácie so Západom pre Ukrajinu zameria na kritickú infraštruktúru v Európe alebo Severnej Amerike, vrátane plynovodov a internetových káblov. Novinárom to povedal námestník generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) pre spravodajstvo a bezpečnosť David Cattler s tým, že Rusko „aktívne mapuje“ infraštruktúru spojencov Ukrajiny na zemi aj na morskom dne. Informuje o tom portál Politico.

Sledovanie západnej infaštruktúry

Ruské vojenské a civilné spravodajské služby mali podľa Cattlera „značné zdroje“, ktoré mohol Vladimir Putin použiť na sledovanie infraštruktúry, „vrátane používania civilných lodí a takzvaných špionážnych lodí“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Rusi sú v tejto oblasti aktívnejší, ako sme ich za posledné roky videli,“ skonštatoval námestník. Ruské hliadky sú na najvyššej úrovni za niekoľko rokov v Atlantickom oceáne a ruské lode „viac riskovali“ aj v Baltskom a Severnom mori, dodal.

Hrozí nám nebezpečenstvo?

Po vlaňajších výbuchoch na plynovodoch Nord Stream, ktoré sú predmetom vyšetrovania v troch rôznych krajinách, NATO zriadilo vo svojom bruselskom ústredí novú „bunku“ na koordináciu úsilia o ochranu podmorskej infraštruktúry. Šéf tejto bunky Hans-Werner Wiermann, uviedol, že incident na plynovodoch ukázal „jasné a aktuálne nebezpečenstvo, ktorému naša kritická podmorská infraštruktúra čelí“.

Vyšetrovania septembrových výbuchov na plynovodoch v Baltskom mori zatiaľ neukázali na konkrétneho vinníka, prvotné podozrenie však padlo na Rusko. Dánske úrady minulý týždeň potvrdili, že štyri dni pred výbuchmi v ich blízkosti spozorovali ruskú námornú loď s ponorkou určenou na vykonávanie operácií pod vodou.

Viac k témam: Ruská špionáž, Rusko, rusko-ukrajinský konflikt, sabotáž
Zdroj: SITA.sk – Rusko by sa mohlo zamerať na podmorské potrubia a káble, varuje Organizácia Severoatlantickej zmluvy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka Čaputová je z východu nadšená, v Prešove navštívila evanjelické gymnázium či prieskumný prápor (foto)

Prezidentka sa stretla aj s členmi umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *