Home / SLOVENSKO / Ústav pamäti národa si pripomína začiatok svojej činnosti sériou podujatí, existuje už vyše dvadsať rokov

Ústav pamäti národa si pripomína začiatok svojej činnosti sériou podujatí, existuje už vyše dvadsať rokov

1.5.2023 (SITA.sk) – Ústav pamäti národa (ÚPN) začal svoju činnosť pred 20 rokmi. ÚPN spravuje a sprístupňuje dokumenty po bývalých bezpečnostných zložkách, vykonáva osvetovú, dokumentačnú a vedeckú činnosť o období neslobody (1939-1989) a priznáva postavenie účastníka a veterána protikomunistického odboja. Uvádza v tlačovej správe Michal Miklovič, hovorca Ústavu pamäti národa.

Dodáva, že pri príležitosti 20. výročia začiatku svojej činnosti organizuje ÚPN v máji a júni 2023 sériu podujatí, ktorých súčasťou bude aj vernisáž výstavy o úlohách a činnosti ÚPN, Dni otvorených dverí pre školy aj širokú verejnosť, či slávnostné odovzdávanie dekrétov veteránom protikomunistického odboja.

Na začiatku bol Ján Langoš

Ústav pamäti národa vznikol 28. septembra 2002 účinnosťou zákona o pamäti národa. Svoju činnosť začal 1. mája 2003, kedy sa svojej funkcie ujal prvý predseda správnej rady Ján Langoš.

Činnosť ÚPN sa vyvíjala postupne v závislosti od zákonmi stanovených úloh, priestorových možností, počtu zamestnancov a dostupnosti archívnych dokumentov v slovenských a českých archívoch.

V prvých rokoch svojej činnosti ÚPN plnil najmä zákonom o pamäti národa explicitne určené úlohy ako prevzatie, správu a sprístupňovanie dokumentov po bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a ďalších represívnych zložkách nedemokratických režimov a zverejnenie prepisov registračných protokolov ŠtB, ktoré obsahujú údaje tak o tajných spolupracovníkoch, ako aj sledovaných a prenasledovaných osobách.

ÚPN tiež začal s rekonštrukciou a zverejňovaním organizačnej štruktúry a personálneho obsadenia útvarov ŠtB na Slovensku a natáčaním spomienok pamätníkov obdobia neslobody.

Osvetová a vedecká činnosť

Po etablovaní inštitúcie ÚPN rozvinul systematickú osvetovú a vedeckú činnosť, zameranú najmä na formy perzekúcie občanov vlastným štátom.

ÚPN vydáva časopis Pamäť národa a odborné publikácie, organizuje vedecké konferencie, odborné semináre, diskusie a multižánrový Festival slobody, pripravuje výstavy, vykonáva audiovizuálnu činnosť a realizuje prednášky na školách.

V posledných rokoch významnú časť činnosti ÚPN tvorí ďalší proces delimitácie a následnej inventarizácie archívnych dokumentov vrátane dokumentov bezpečnostných zložiek z rokov 1939-1945 a agendy veteránov protikomunistického odboja a s ňou spojený archívny a historický výskum.

V najbližších rokoch plánuje ÚPN zriadiť v rámci vlastnej organizačnej štruktúry knižnicu a múzeum nedemokratických režimov a aj prostredníctvom nich ďalej rozvíjať svoju osvetovú a vzdelávaciu činnosť o období neslobody pre školy a širokú verejnosť.

Viac k témam: výročie začiatku činnosti
Zdroj: SITA.sk – Ústav pamäti národa si pripomína začiatok svojej činnosti sériou podujatí, existuje už vyše dvadsať rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *