Home / SVET / Zanikne ruská Wagnerova skupina? Prigožin sa sťažuje na nedostatok bojovníkov

Zanikne ruská Wagnerova skupina? Prigožin sa sťažuje na nedostatok bojovníkov

29.4.2023 (SITA.sk) – Žoldnierska Wagnerova skupina by čoskoro údajne mohla zaniknúť. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na mecenáša Wagnerovcov Jevgenija Prigožina, skupine začínajú dochádzať bojovníci.

Od dnešného dňa sa blížime k bodu, keď súkromná vojenská Wagnerova skupina skončí. Wagnerovci v krátkom čase prestanú existovať,“ povedal Prigožin vo videu natočenom ruskými vojnovými blogermi.

Rozkol medzi Wagnerovcami a ruskou armádou

Prigožinove komentáre čoraz viac naznačujú rozkol medzi Wagnerovcami a ruskou armádou. Tá podľa Prigožina nedodala Wagnerovcom na Ukrajine muníciu, ktorá pritom údajne bola k dispozícii v armádnych skladoch.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vo februári sa Prigožin posťažoval na to, že niektoré straty vo Wagnerovej skupine nastali preto, že jej ruská armáda nedodala potrebnú muníciu. Povedal tiež, že ho odpojili od špeciálnej komunikácie, v dôsledku čoho si nemôže pýtať muníciu pre svojich bojovníkov.

„Špeciálna vojenská operácia“

Líder Wagnerovej skupiny nedávno vyzval ruské úrady, aby vyhlásili takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“ za ukončenú a sústredili sa na upevnenie kontroly na okupovaných územiach Ukrajiny. Prigožin na záver povedal, že najlepším scenárom pre Rusko by bola obrovská bitka s Ukrajinou.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov povedal, že je presvedčený, že Prigožinove poznámky odrážajú náladu ruskej politickej a vojenskej elity a teraz existuje v Kremli „mnoho drobných trhlín“, ktoré sa budú ďalej rozširovať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Zanikne ruská Wagnerova skupina? Prigožin sa sťažuje na nedostatok bojovníkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *