Home / SLOVENSKO / Súd v kauze nákupu predražených ultrazvukov pokračuje, bude riešiť odvolanie Branislava Pašku

Súd v kauze nákupu predražených ultrazvukov pokračuje, bude riešiť odvolanie Branislava Pašku

29.4.2023 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR by sa mal 6. júna zaoberať odvolaním synovca bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku Branislava Pašku v kauze nákupu predražených ultrazvukov. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu. Verejné zasadnutie v tejto veci sa pôvodne malo uskutočniť už 25. apríla, súd však nakoniec termín zrušil.

Machinácie pri verejnom obstarávaní

Sudca Špecializovaného trestného súdu ešte v októbri 2021 uznal Branislava Pašku za vinného zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a uložil mu súhrnný trest odňatia slobody sedem rokov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

Verdikt sa týkal kauzy nákupu údajne predražených ultrazvukov pre Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach z roku 2013. Obhajca obžalovaného sa voči rozhodnutiu na mieste odvolal.

Podľa prokuratúry bol konaním obžalovaného ako vedúceho oddelenia verejného obstarávania v UNLP uprednostnený konkrétny víťaz verejnej súťaže tak, že vykonal sériu krokov a postupov, ktorými ho zvýhodnil alebo uprednostnil na úkor, alebo v neprospech ostatných.

Sporne nastavené ceny

Nastavil totiž špecifické technické parametre na vybavenie štyroch USG zariadení. Týmto konaním Branislav Paška podľa obžaloby porušil zákon o verejnom obstarávaní a zároveň bola spôsobená škoda viac ako 160-tisíc eur. Branislav Paška však trval na svojej nevine.

Na prípad upozornila v lete 2015 organizácia Via Iuris. Podľa nich napokon zostala pre sporne nastavené ceny a kritériá verejného obstarávania v tendri na dodanie ultrazvukov iba jedna firma WEGA – MS, ktorá zákazku napokon aj získala. Prístroje podľa Via Iuris nemocnicu vyšli na 375-tisíc eur, pričom iné nemocnice podľa nich kúpili kvalitnejšie prístroje lacnejšie.

Nákup predražených ultrazvukov

Branislav Paška stál pred súdom aj v prípade obžaloby pre výtržníctvo a ublíženie na zdraví, v ktorých boli obžalovaní aj jeho súrodenci Marián a Martin. Na jeseň 2015 sa totiž zapojili do nočnej potýčky v centre Košíc, pri ktorej podľa obžaloby napadli mladú ženu a jej priateľa. Odvolací Krajský súd v Košiciach mu za prečin výtržníctva a prečin ublíženia na zdraví potvrdil dvojročný trest s podmienečným odkladom na tri roky.

Obžalovaný takisto v súčasnosti čelí súdnemu procesu vo veci machinácii pri nákupe nábytku pre urgentný príjem košickej nemocnice. Ten bol v roku 2014 zaobstaraný za vyše 200-tisíc eur. Objednávka však bola podľa orgánov činných v trestnom konaní výrazne predražená, za čo má byť zodpovedný práve Branislav Paška. Nemocnica tak prišla o približne 151-tisíc eur.

Viac k témam: kauza nákupu predražených ultrazvukov, Machinácie, Súdy, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk – Súd v kauze nákupu predražených ultrazvukov pokračuje, bude riešiť odvolanie Branislava Pašku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *