Home / SVET / Rozhovor Zelenského so Si Ťin-pchingom podľa Šmyhaľa otvára novú etapu spolupráce Ukrajiny a Číny. Čo na to Rusko?

Rozhovor Zelenského so Si Ťin-pchingom podľa Šmyhaľa otvára novú etapu spolupráce Ukrajiny a Číny. Čo na to Rusko?

27.4.2023 (SITA.sk) – Rozhovor medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom bol „veľmi plodný“ a mohol by otvoriť „novú etapu“ spolupráce medzi oboma krajinami.

Ako referuje spravodajský web CNN, na štvrtkovej tlačovej konferencie v Ríme to uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Pokrok v úsilí o ukončenie vojny

„Som si istý, že tento rozhovor otvára novú etapu našej spolupráce a vzťahov s Čínskou republikou. Je to veľmi dobrý začiatok pre rozvoj našich budúcich vzťahov,“ povedal Šmyhaľ po návšteve pápeža Františka.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Telefonát medzi Zelenským a Si Ťin-pchingom bol ich prvým prvým známym kontaktom od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára minulého roka a je vnímaný ako významný pokrok v úsilí o vyriešenie vojny.

Čo hovorí Kremeľ

Medzitým Moskva na rozhovor reagovala vyhlásením, že víta všetky kontakty, ktoré môžu viesť k ukončeniu konfliktu.

„Sme pripravení privítať čokoľvek, čo môže priblížiť ukončenie konfliktu na Ukrajine a samotné dosiahnutie cieľov Ruska. Čo sa týka komunikácie, je to výsostná záležitosť týchto krajín a vec ich bilaterálneho dialógu,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rozhovor Zelenského so Si Ťin-pchingom podľa Šmyhaľa otvára novú etapu spolupráce Ukrajiny a Číny. Čo na to Rusko? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *