Home / EKONOMIKA / Ekonomická nálada na Slovensku vzrástla na desaťmesačné maximum

Ekonomická nálada na Slovensku vzrástla na desaťmesačné maximum

27.4.2023 (SITA.sk) – Ekonomická nálada na Slovensku bola v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu výrazne optimistickejšia. Pri medzimesačnom raste o osem bodov dosiahol sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu úroveň 98,4 bodu, najvyššiu za posledných desať mesiacov, teda od júna 2022.

Kladné hodnotenia prevýšili negatívne

Atmosféra sa podľa Štatistického úradu SR zlepšila u podnikateľov aj u spotrebiteľov. Medzi podnikateľmi zároveň v apríli kladné hodnotenia prevýšili negatívne, a to nielen v obchode a v službách, ale aj v priemysle a po takmer piatich rokoch dokonca aj v stavebníctve.

U spotrebiteľov síce naďalej prevažovali negatívne hodnotenia, ale aj tu nastalo výrazné zlepšenie nálady. Hodnota indikátora v apríli naďalej zaostávala za rovnakým obdobím minulého roku o 4,7 bodu a za dlhodobým priemerom zaostávala o 3,6 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v apríli rástol najrýchlejšie za posledné dva roky, a to o desať bodov na 3,7 bodu. Po desiatich mesiacoch tak pozitívne hodnotenia respondentov prevýšili tie negatívne.

Najväčší optimisti

Priaznivý vývoj indikátora ovplyvnili optimistickejšie hodnotenia všetkých troch ukazovateľov. Zvýšenie objednávok bolo zaznamenané hlavne v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií, najväčší pokles stavu zásob uviedli podnikatelia v chemickom priemysle.

Najväčšími optimistami v očakávanej priemyselnej produkcii boli respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a elektrických zariadení. Indikátor dôvery v službách v apríli medzimesačne vzrástol o päť bodov na štyri body. Nárast bol v očakávanom dopyte a v podnikateľskej situácii.

Zvýšený dopyt predpokladajú najmä v umení, zábave a rekreácii a v informáciách a komunikácii. V podnikateľskej situácii za posledné tri mesiace zaznamenali zlepšenie ubytovacie a stravovacie služby.

Celková úroveň objednávok

Dôvera spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku v apríli opäť vzrástla, jej hodnota dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 19 mesiacov.

Indikátor spotrebiteľskej dôvery dosiahol mínus 21,2 bodu, medzimesačne sa zvýšil o 8,9 bodu, čo bol najrýchlejší rast od apríla 2021. Nálada spotrebiteľov bola oproti predchádzajúcemu mesiacu optimistickejšia pri všetkých štyroch zložkách indikátora.

Najviac vzrástla dôvera respondentov v priaznivejší vývoj nezamestnanosti a očakávanej celkovej hospodárskej situácie. Pozitívnejšie vnímali aj vývoj financií ich domácností, a to ako vývoj celkovej finančnej situácie, tak aj tvorbu úspor.

Indikátor dôvery v obchode v apríli stúpol oproti marcu o 5,4 bodu na 12,7 bodu. Respondenti pozitívne hodnotili trend podnikateľských aktivít a očakávajú nárast splnenia požiadaviek na dodávateľov, v oboch prípadoch najmä v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach.

Indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 11,5 bodu na tri body, kladnú hodnotu tak dosiahol prvýkrát po takmer piatich rokoch. Podnikatelia priaznivejšie hodnotili najmä celkovú úroveň objednávok a očakávanú zamestnanosť. Tá sa zvýšila najmä vplyvom podnikov uskutočňujúcich inžinierske stavby.

Viac k témam: Slovenská ekonomika
Zdroj: SITA.sk – Ekonomická nálada na Slovensku vzrástla na desaťmesačné maximum © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *