Home / SLOVENSKO / Najvyšší súd musel opäť zrušiť termíny zasadnutia v prípade obžalovaného expolicajta Kučerku

Najvyšší súd musel opäť zrušiť termíny zasadnutia v prípade obžalovaného expolicajta Kučerku

26.4.2023 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR zrušil termíny verejného zasadnutia v trestnej veci obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku vytýčené na 4. a 11. mája. Informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorý je neprávoplatne odsúdený za prijímanie úplatku, sa momentálne nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl.

Dôvodom je podľa expolicajta to, že na Slovensku čelí nespravodlivému politickému procesu. Miestne orgány ho začiatkom februára zadržali, keďže je na neho vydaný európsky zatykač, sudca v Sarajeve ho však po výsluchu prepustil na slobodu.

Opakovane sa nedostavil

Expolicajt sa opakovane nedostavil na zasadnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý mal rozhodnúť o jeho odvolaní proti neprávoplatnému odsúdeniu za prijímanie úplatku. Súd tak musel postupne odročiť alebo zrušiť termíny zasadnutí určené na 24. novembra minulého roku, na 12. a 19. januára, 2. a 9. februára februára a 23. a 30. marca tohto roku.

Marián Kučerka neúčasť ospravedlňoval zlým zdravotným stavom a následne pobytom v Bosne a Hercegovine.

Proti rozsudku sa odvolal

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici uznal v marci minulého roku bývalého vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry za vinného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Zároveň mu uložil úhrnný trest 11 rokov väzenia so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, a tiež trest prepadnutia majetku, ako aj ochranný dohľad vo výmere jeden rok.

Marián Kučerka, ktorého obvinili v rámci policajných akcií Očistec aj Judáš, sa proti verdiktu odvolal.

Viac k témam: Akcia „Judáš“, expolicajt, Kauza Očistec, Korupcia, Súdy, Úplatky
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd musel opäť zrušiť termíny zasadnutia v prípade obžalovaného expolicajta Kučerku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Minister Raši a Remišová sú ako dvaja kohúti a nič si nedarujú (video)

Namiesto rozvoja a prosperity Slovenska podľa poslankyne hrozí úplné stopnutie európskych peňazí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *