Home / SVET / Japonský pristávací model pravdepodobne havaroval, na Mesiaci zatiaľ dokázali umiestniť roboty len USA, Rusko a Čína (video)

Japonský pristávací model pravdepodobne havaroval, na Mesiaci zatiaľ dokázali umiestniť roboty len USA, Rusko a Čína (video)

26.4.2023 (SITA.sk) – Japonská spoločnosť, ktorá dúfala, že uskutoční výnimočné súkromné pristátie na Mesiaci, oznámila, že jej pristávací modul pravdepodobne havaroval na povrchu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Prieskumný rover

Kontakt so sondou Hakuto-R stratili krátko predtým, ako mala v utorok pristáť. Inžinieri zisťujú, čo sa mohlo stať.

Tokijská spoločnosť iSpace dúfala, že pristávací modul vypustí prieskumný rover a tiež robota veľkého ako tenisová loptička z dielne výrobcu hračiek.

Len tri krajiny

Zariadenie vyniesla v decembri so vesmíru raketa spoločnosti SpaceX a trvalo päť mesiacov, kým dosiahlo svoju destináciu.

Na Mesiaci dokázali umiestniť roboty len tri krajiny – Spojené štáty, Rusko a Čína. Všetky tak však spravili prostredníctvom štátmi podporovaných programov.

Viac k témam: ISpace, Sonda Hakuto-R
Zdroj: SITA.sk – Japonský pristávací model pravdepodobne havaroval, na Mesiaci zatiaľ dokázali umiestniť roboty len USA, Rusko a Čína (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Jeden komentár

  1. ja verim, ze na Mesiaci umiestnili svoje roboty len Rusko a Cina ale USA nie…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *