Home / SVET / Západní lídri sú pripravení nadviazať na „pôsobivý pokrok“, Ukrajine už poskytli viac ako 55 miliárd dolárov

Západní lídri sú pripravení nadviazať na „pôsobivý pokrok“, Ukrajine už poskytli viac ako 55 miliárd dolárov

21.4.2023 (SITA.sk) – Západní lídri v oblasti obrany sú pripravení nadviazať na „pôsobivý pokrok“. Počas úvodného prejavu na začiatku 11. stretnutia spojencov z Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku to uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Ochrana ukrajinského neba a infraštruktúry

Je to už takmer rok, čo sa táto skupina prvý raz stretla práve tu v Ramsteine,“ skonštatoval Austin a dodal, že „po viac ako roku Ukrajina stále pevne stojí“. Skupina už podľa neho poskytla Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote viac ako 55 miliárd dolárov, pričom dodali rôzne vojenské vybavenie, vrátane munície či tankov Leopard. Skupinu, ktorá vznikla v júni 2022, tvorí viac ako 40 krajín.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Táto kontaktná skupina poskytla aj systémy protivzdušnej obrany na ochranu ukrajinského neba a infraštruktúry,“ pokračoval a dodal, že „to zahŕňa systémy Patriot zo Spojených štátov, Nemecka a Holandska“. Spoločné úsilie podľa jeho slov veľmi pomohlo obrancom Ukrajiny na bojisku.

Plán Európskej únie

Austin zároveň poďakoval kolegom za ich neochvejnú podporu a spomenul plán Európskej únie zvýšiť výrobu a dodávky munície na Ukrajinu. „Táto kontaktná skupina je jednotnejšia ako kedykoľvek predtým,“ uzavrel šéf amerického rezortu obrany s tým, že nedovolia, aby „niečo narušilo našu jednotu“.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitteri zverejnil fotografiu k začiatku stretnutia a priblížil, že na programe „je analýza toho, čo sa urobilo, naša stratégia na rok 2023, aktuálne potreby ozbrojených síl a rozdelenie programov pomoci pre všetky divízie ukrajinských obranných síl“. Dodal pritom, že cítia podporu partnerov a naďalej sa usilujú o víťazstvo.

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg predtým uviedol, že očakáva, že spojenci a partneri NATO oznámia ďalšiu podporu pre Ukrajinu, pričom zdôraznil potrebu munície, náhradných dielov, paliva, údržby a opráv.

Viac k témam: Americká vojenská základňa Ramstein, Americký minister obrany, Členské štáty, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Západní lídri sú pripravení nadviazať na „pôsobivý pokrok“, Ukrajine už poskytli viac ako 55 miliárd dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Jeden komentár

  1. Rusko ocakava, ze Zapad doda Ukrajine sofistikovanejsie zbrane proti ktorym si Rusko vyskusa tie svoje obranno-utocne zbrane, ktore ma v zalohe co Rusku pomože ich este zdokonalit…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *