Home / SVET / Dánsko a Holandsko darujú Ukrajine ďalšie Leopardy, minister ich označil za významný dar

Dánsko a Holandsko darujú Ukrajine ďalšie Leopardy, minister ich označil za významný dar

20.4.2023 (SITA.sk) – Dánsko a Holandsko vo štvrtok oznámili, že sa chystajú poskytnúť Ukrajine najmenej 14 renovovaných bojových tankov Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré dodajú od začiatku roka 2024.

Kúpené v spolupráci

Odhadované náklady vo výške 165 miliónov eur na „spoločné obstaranie, renováciu a darovanie“ si medzi sebou krajiny rovnomerne rozdelia, uviedli ich ministri obrany v spoločnom stanovisku.

Úradujúci dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen zdôraznil, že tanky nie sú dánske, ale „kúpené v spolupráci s Holandskom“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dánsko má v súčasnosti tanky Leopard 2 A7, ktoré sú „iným a novším modelom ako ten, ktorý teraz darujeme,“ dodal Lund Poulsen.

Poskytne prevahu na bojisku

V separátnom vyhlásení holandská ministerka obrany Kajsa Ollongren povedala, že „mať k dispozícii hlavný bojový tank Leopard 2 A4 poskytne Ukrajine prevahu na bojisku vďaka veľkej palebnej sile tanku, vysokej úrovni ochrany a rýchlosti“.

„Počas posledných týždňov ukrajinské ozbrojené sily už preukázali, že sú schopné zvládnuť zručnosti potrebné na obsluhu tanku v krátkom čase,“ dodala.

Dánsky minister zahraničia Lars Løkke Rasmussen povedal, že je to „významný dar“, ktorý sa pridáva k pomoci Dánska, Holandska a Nemecka oznámenej vo februári v podobe najmenej 100 starších tankov Leopard 1 A5.

„Sme hlboko vďační za tento príspevok,“ reagoval na tanky na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Viac k témam: nemecký tank Leopard, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, tank Leopard 1 A5, tank Leopard 2 A7
Zdroj: SITA.sk – Dánsko a Holandsko darujú Ukrajine ďalšie Leopardy, minister ich označil za významný dar © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev vykonáva opatrenia na zaistenie bezpečnosti, predpokladá vstup ruských sabotérov do mesta

Opatrenia schválila Rada obrany Kyjeva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *