Home / SVET / Svet sa nachádza v bode obratu, povedal šéf japonskej diplomacie Hajaši

Svet sa nachádza v bode obratu, povedal šéf japonskej diplomacie Hajaši

17.4.2023 (SITA.sk) – Ministri zahraničných vecí krajín združených v skupine G7 sa zaviazali k prísnejšiemu postoju k zvyšujúcim sa čínskym vyhrážkam voči Taiwanu i k severokórejským testom zbraní s dlhým doletom.

Globálne výzvy

Diplomati sa zišli v japonskom rezorte Karuizawa na niekoľkodňových rokovaniach, ktoré pripravujú cestu pre akciu na samite lídrov G7 v máji v Hirošime.

Ministri sa zišli v nedeľu večer na pracovnej večeri, ktorá bola ich prvým formálnym stretnutím. Šéf japonskej diplomacie Jošimasa Hajaši vyzval na pokračovanie v dialógu s Čínou o mnohých globálnych výzvach, pri ktorých je účasť Pekingu kľúčová.

Medzi čínske záujmy, ktoré sú prepojené so záujmami bohatých demokracií, patrí globálny obchod, financie a úsilie v oblasti klímy, pripomína agentúra AP.

Nárokovanie na svoje územie

Diplomati však chcú riešiť aj čoraz agresívnejší postoj Číny v severovýchodnej Ázii, najmä k Taiwanu, ktorý si nárokuje ako svoje územie.

Hajaši povedal ministrom, že vonkajšie štáty musia pokračovať v „budovaní konštruktívneho a stabilného vzťahu a zároveň priamo vyjadrovať naše obavy a vyzývať Čínu, aby konala ako zodpovedný člen medzinárodného spoločenstva“, uvádza sa v zhrnutí večere.

Odpálenie balistickej rakety

Hajaši tiež vyjadril vážne obavy „nad severokórejským odpálením balistických rakiet s bezprecedentnou frekvenciou a bezprecedentnými spôsobmi“, vrátane odpálenia medzikontinentálnej balistickej rakety z predchádzajúceho týždňa.

Ministri zahraničia G7 podľa zmieneného zhrnutia odsúdili opakované testy balistických striel, ktoré vykonáva Severná Kórea.

Pondelkovým rokovaniam bude dominovať najmä ruská vojna na Ukrajine. Svet sa nachádza v „bode obratu“ v súvislosti s bojmi na Ukrajine a musí „rozhodne odmietnuť jednostranné pokusy o zmenu status quo silou a ruskú agresiu proti Ukrajine a jej hrozby použitím jadrových zbraní“, povedal Hajaši kolegom.

Viac k témam: Balistická raketa, Summit G7, Taiwan, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Svet sa nachádza v bode obratu, povedal šéf japonskej diplomacie Hajaši © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev sa prihlásil k rozstreleniu ruského bombardéra, Moskva však tvrdí, že havaroval (video)

Na juhu Ruska sa zrútil bombardér Tu-22M3.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *