Home / KULTÚRA / Hudba / Zomrel džezový pianista Ahmad Jamal, kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku

Zomrel džezový pianista Ahmad Jamal, kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku

17.4.2023 (SITA.sk) – Vo veku 92 rokov zomrel uznávaný džezový pianista, skladateľ a kapelník Ahmad Jamal. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na jeho manželku. Príčinou bola podľa jeho dcéry rakovina prostaty.

„Americká klasická hudba“

Ahmad Jamal bol dlhoročným priateľom džezovej ikony Milesa Davisa a ovplyvnil generácie hudobníkov. Bol známy striedmym štýlom hry, medzi tónmi často robil prestávky a kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku. Rodák z Pittsburghu označoval džez za „americkú klasickú hudbu“.

Svoju sedem desaťročí trvajúcu džezovú kariéru odštartoval ešte ako tínedžer. Komerčný úspech mu priniesol album At the Pershing: But Not for Me z roku 1958, ktorý je jednou z najpredávanejších inštrumentálnych nahrávok v dejinách.

Vyslúžil si množstvo ocenení

Spomenutý trubkár Miles Davis raz povedal, že všetka jeho „inšpirácia pochádza od Ahmada Jamala“. Podobne sa okrem iných vyjadrili napríklad aj Herbie Hancock a Keith Jarrett a Jamalov vplyv bol zjavný aj v neskorších desaťročiach, keď jeho klavírne riffy samplovali hip-hopoví umelci vrátane Nasa alebo De La Soul.

Počas svojej kariéry si Jamal vyslúžil množstvo ocenení, vrátane francúzskeho Radu umenia a literatúry (2007) a ceny Grammy za celoživotné dielo v roku 2017.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel džezový pianista Ahmad Jamal, kritici vyzdvihovali jeho „menej je viac“ dynamiku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najznámejšia vianočná pieseň je Tichá noc. Viete, ako vznikla a kto ju zložil?

Text tejto najznámejšej vianočnej piesne preložili postupne do viac ako 200 jazykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *