Home / SLOVENSKO / Dezinformátori budú zneužívať umelú inteligenciu na manipulovanie reality, varuje polícia

Dezinformátori budú zneužívať umelú inteligenciu na manipulovanie reality, varuje polícia

17.4.2023 (SITA.sk) – Polícia upozorňuje na bezpečnostný problém, ktorý so sebou prináša umelá inteligencia, a vyzýva ľudí na obozretnosť. Predpokladá, že môžeme očakávať nárast snáh dezinformátorov manipulovať prostredníctvom umelej inteligencie realitu, napríklad aj v súvislosti s prebiehajúcou vojnou Ruskej federácie proti Ukrajine alebo parlamentnými voľbami.

Nárast záujmu verejnosti

Ako informovala hovorkyňa Policajného zboru SR Karolína Barinková, polícia zaznamenala nárast záujmu verejnosti o umelú inteligenciu pri vytváraní realisticky pôsobiacich obrázkov alebo vygenerovaného textu.

„Princíp v oboch prípadoch spočíva v zadaní príkazu umelej inteligencii, ktorá na základe vstupnej informácie vytvorí finálny produkt ušitý na mieru používateľa. Keďže tvorcovia dezinformácií svojím konaním sledujú predovšetkým vytváranie a udržiavanie chaosu v spoločnosti, policajný zbor očakáva, že aj táto časť umelej inteligencie bude z ich strany zneužívaná,“ uviedla Barinková.

Manipulácia reality

Vďaka modernej technológii budú mať dezinformátori príležitosť manipulovať realitu a vytvárať si obrázky zo situácií, ktoré sa nikdy nestali.

Polícia si schopnosť umelej inteligencie vyskúšala pri vytvorení fotografií z masových protestov policajtov a vojakov, pričom zábery pôsobili realisticky.

„Prominentní tvorcovia dezinformácií sa môžu pokúšať do vymyslených obrázkov zapracovať kontext témy sfalšovaných volieb. To, že pôjde o jeden z hlavných naratívov roka 2023 predpovedal Policajný zbor vo svojej výročnej správe už začiatkom februára,“ dodala Barinková.

Sme náchylnejší veriť dezinformáciám

O bezpečnostných rizikách spojených s používaním moderných technológií sa mohla verejnosť presvedčiť napríklad pri zneužívaní sociálnych sietí na šírenie dezinformácií o pandémii koronavírusu.

S ohľadom na výsledky Eurobarometra, podľa ktorých patria Slováci k najnáchylnejším veriť dezinformáciám v rámci Európskej únie, polícia predpokladá, že zmanipulovaným obrázkom veľa ľudí uverí. Situáciu bude naďalej monitorovať a v závislosti od situácie podnikne adekvátne opatrenia.

Viac k témam: Dezinformácie, Eurobarometer, Hoaxy, manipulácia, rusko-ukrajinský konflikt, Umelá inteligencia
Zdroj: SITA.sk – Dezinformátori budú zneužívať umelú inteligenciu na manipulovanie reality, varuje polícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *