Home / SVET / Putin a Šojgu rokovali s čínskym ministrom obrany, krajiny spolupracujú aj vo vojensko-technickej oblasti

Putin a Šojgu rokovali s čínskym ministrom obrany, krajiny spolupracujú aj vo vojensko-technickej oblasti

17.4.2023 (SITA.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin sa v nedeľu stretol s čínskym ministrom obrany. Považuje sa to za znak posilňovania vzťahov Pekingu s Moskvou, s ktorou Čína vo veľkej miere zosúlaďuje svoju zahraničnú politiku v snahe zmenšiť vplyv USA a ostatných západných demokracií.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Putin, ruský minister obrany Sergej Šojgu a šéf čínskeho rezortu obrany Li Šang-fu rokovali necelý mesiac po tom, ako na trojdňovej návšteve Moskvy bol čínsky líder Si Ťin-pching.

Ruský prezident na úvod stretnutia s čínskym ministrom obrany ocenil všeobecný rozvoj rusko-čínskych vzťahov. „Úzko spolupracujeme aj prostredníctvom rezortov obrany, pravidelne si vymieňame informácie, ktoré sú pre nás užitočné, spolupracujeme vo vojensko-technickej oblasti, robíme spoločné cvičenia, a to v rôznych oblastiach – v regióne Ďalekého východu, v Európe, na mori, na súši a vo vzduchu,“ povedal podľa Kremľa Putin.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Li Šang-fu sa vyjadril, že vzťahy oboch krajín „prekonávajú vojensko-politické zväzky z obdobia studenej vojny“. Čína odmieta kritizovať ruské vojenské akcie na Ukrajine a obviňuje USA a NATO z provokovania Moskvy. Avšak šéf čínskej diplomacie minulý týždeň povedal, že Čína nebude Rusku poskytovať zbrane.

Viac k témam: Čínsky prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Putin a Šojgu rokovali s čínskym ministrom obrany, krajiny spolupracujú aj vo vojensko-technickej oblasti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *