Home / SVET / Blinken povedal, či únik utajených dokumentov o vojne na Ukrajine a Zelenskom ovplyvnil spoluprácu so spojencami

Blinken povedal, či únik utajených dokumentov o vojne na Ukrajine a Zelenskom ovplyvnil spoluprácu so spojencami

15.4.2023 (SITA.sk) – Nedávny únik utajených dokumentov americkej armády, ktoré obsahovali aj citlivé informácie o vojne na Ukrajine, podľa amerického ministra zahraničia neovplyvnili spoluprácu so spojencami a bezpečnostné partnerstvá.

Antony Blinken o úniku hovoril počas návštevy Vietnamu. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Ich spoluprácu to neovplyvnilo

Blinken na americkom veľvyslanectve v Hanoji povedal, že odvtedy, čo zaznamenali uniknuté informácie, sa nimi zaoberali s partnermi a spojencami, a to na vysokej úrovni.

„Jasne sme vyjadrili svoj záväzok chrániť spravodajské informácie a náš záväzok voči našim bezpečnostným partnerstvám,“ vysvetlil diplomat.

„Prinajmenšom to, čo som doteraz počul, je ocenenie krokov, ktoré podnikáme, a neovplyvnilo to našu spoluprácu,“ dodal.

Zatkli člena leteckej národnej gardy

Pre únik utajených dokumentov vo štvrtok zatkli 21-ročného člena Massachusettskej leteckej národnej gardy Jacka Teixeiru a v piatok ho formálne obvinili.

CNN preskúmala niektoré z dokumentov, ktoré odhaľujú citlivé informácie o kľúčových slabinách obrany Ukrajiny, o rozsahu, v akom USA prenikli na ruské ministerstvo obrany a do ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, a o rozsahu amerického špehovania nepriateľov a spojencov, vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj blízky ukrajinskému prezidentovi pre CNN povedal, že v dôsledku úniku už upravili niektoré vojenské plány.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, Únik informácií, utajované dokumenty, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Blinken povedal, či únik utajených dokumentov o vojne na Ukrajine a Zelenskom ovplyvnil spoluprácu so spojencami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *