Home / SLOVENSKO / Alkohol, rýchlosť aj zadržané vodičáky. Policajti počas akcie Život odhalili takmer 8-tisíc priestupkov

Alkohol, rýchlosť aj zadržané vodičáky. Policajti počas akcie Život odhalili takmer 8-tisíc priestupkov

13.4.2023 (SITA.sk) – Počas veľkonočnej dopravnej akcie Život od štvrtka 6. do utorka 11. apríla policajti odhalili 7 926 priestupkov. V blokovom konaní vyriešili 7 342 účastníkov cestnej premávky, ktorí pokutu zaplatili na mieste, na dopravné inšpektoráty na ďalšie konanie policajti postúpili 232 priestupkov.

Cyklisti a kolobežkári

Tie spáchali nielen vodiči, ale aj cyklisti, chodci a kolobežkári. Informuje o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Za menej závažné priestupky policajti napomenuli 352 účastníkov cestnej premávky.

Pod vplyvom alkoholu bolo 232 osôb, z nich 141 vodičov, jeden motorkár, 79 cyklistov a 11 kolobežkárov. Hodnota jedného promile a viac sa dychovou skúškou preukázala u 113 osôb – 58 vodičov áut, jeden motorkár, 47 cyklistov a sedem kolobežkárov.

Ako dodala Bárdyová, dychovú skúšku odmietol vykonať jeden cyklista a lekárske vyšetrenie odmietol jeden motorkár. Požitie inej návykovej látky zistili policajti u 35 osôb, z nich bolo 24 vodičov áut, jeden motorkár a 10 cyklistov.

Prekročená povolená rýchlosť

Polícia pripomína, že jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile je považovaná za trestný čin, za ktorý hrozí až ročný pobyt za mrežami.

Podľa Bárdyovej povolenú rýchlosť jazdy prekročilo 3 339 vodičov a traja motocyklisti. Prednosť v jazde nedalo 38 vodičov a jeden cyklista. Bezpečnostné pásy nepoužilo 534 vodičov.

Zlý technický stav malo 538 vozidiel. Svoje povinnosti porušilo 679 vodičov, jeden cyklista a jeden kolobežkár. Za volantom telefonovalo 252 vodičov. Bez prilby jazdili dvaja motorkári.

Zaistené štyri vozidlá

Nesprávne predchádzalo 77 vodičov a nesprávnym spôsobom jazdilo 210 vodičov. Jeden vodič nákladiaka prekročil povolenú hmotnosť nákladu. Policajti zistili aj ďalších 1 746 rôznych porušení pravidiel cestnej premávky.

Policajti zadržali 236 vodičských preukazov, 130 osvedčení o vozidle a 44 tabuliek s evidenčnými číslami. Zaistili podozrivé veci z áut a aj štyri vozidlá.

V rámci akcie Život odhalili 50 trestných činov, 21 z nich bolo v súvislosti s marením zákazu viesť motorové vozidlá. Policajtom sa podarilo odhaliť 54 osôb podozrivých zo spáchania trestného činu, dvoch nelegálnych migrantov a jednu osobu v pátraní.

Viac k témam: Policajná akcia, Veľká noc
Zdroj: SITA.sk – Alkohol, rýchlosť aj zadržané vodičáky. Policajti počas akcie Život odhalili takmer 8-tisíc priestupkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Jeden komentár

  1. pripravuje sa nova relacia pre TV „Slope cele Slovensko“ podklady doda policia…:))) tak na zdravie!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *