Home / SVET / Na smrti vojenského blogera Tatarského sa podľa Moskvy podieľal Ukrajinec z teroristickej skupiny

Na smrti vojenského blogera Tatarského sa podľa Moskvy podieľal Ukrajinec z teroristickej skupiny

13.4.2023 (SITA.sk) – Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) menovala údajného komplica z útoku v kaviarni v Petrohrade, pri ktorom zomrel vojenský bloger Vladlen Tatarskij a viac ako 50 ľudí utrpelo zranenia.

Do prípravy útoku, ktorý úrady klasifikujú ako teroristický, bol podľa nej zapojený ukrajinský občan.

Aktivistka obvinená z terorizmu

Jurij Denisov údajne odovzdal sošku s výbušným zariadením protivojnovej aktivistke Darii Trepovovej, ktorú neskôr v súvislosti s Tatarského smrťou zatkli a obvinili z terorizmu. Informuje o tom spravodajský portál CNN, ktorý upozorňuje, že tvrdenia FSB sa nedali nezávisle overiť.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

FSB vo vyhlásení napísala, že vraždu Tatarského, vlastným menom Maxima Fomina, spolu s Trepovovou „pripravil člen ukrajinskej sabotážnej a teroristickej skupiny, ukrajinský občan Jurij Denisov, narodený v roku 1987, ktorý jej prostredníctvom ‚expresnej dodávky‘ cez sprostredkovateľa do Moskvy previezol výbušné zariadenie maskované ako sadrovú figurínu vojenského reportéra“.

Údajný spolupáchateľ Denisov

Denisov podľa FSB prišiel do Ruska z Ukrajiny cez Lotyšsko, pričom mal inštrukcie od ukrajinských špeciálnych služieb, aby zbieral informácie o blogerovi. Deň po výbuchu Denisov z Ruska ušiel, tvrdí tiež bezpečnostná služba.

Tatarskij bol jedným z najviac otvorených a ultranacionalistických vojenských blogerov Ruska, pričom bol známy svojimi horlivými komentármi na podporu vojny na Ukrajine a občasnou kritikou zlyhaní ruských síl na bojisku.

Viac k témam: Atentát, Bloger, rusko-ukrajinský konflikt, Teroristický útok
Zdroj: SITA.sk – Na smrti vojenského blogera Tatarského sa podľa Moskvy podieľal Ukrajinec z teroristickej skupiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dronová koalícia pre Ukrajinu vyzbierala viac ako pol milióna eur. Toto je len začiatok, povedal Sprūds

Koalícia dronov vznikla s cieľom posilniť ukrajinský arzenál bezpilotných lietadiel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *