Home / SLOVENSKO / Kažimír je vinný z podplácania, sudca ho odsúdil trestným rozkazom

Kažimír je vinný z podplácania, sudca ho odsúdil trestným rozkazom

13.4.2023 (SITA.sk) – Guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra uznal Špecializovaný trestný súd trestným rozkazom za vinného z podplácania. Informáciu denníka SME pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

„Samosudca Špecializovaného trestného súdu vydal dňa 3. apríla trestný rozkaz, v ktorom uznal obžalovaného za vinného z prečinu podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur,“ uviedla hovorkyňa.

Rozhodnutie nie je právoplatné

Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd podľa nej uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky.

„Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia,“ dodala Kudjáková. V prípade, že je proti trestnému rozkazu podaný odpor, vo veci je nariadené hlavné pojednávanie.

Paragraf 363

Guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií ešte vo februári obžalovali pre trestný čin podplácania. Obžaloba sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry týka podozrenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s daňovými kontrolami voči viacerým obchodným spoločnostiam.

Generálna prokuratúra SR ešte minulý rok v júni v dôsledku zistených porušení zákona v neprospech obvineného zrušila prostredníctvom paragrafu 363 obvinenie voči Kažimírovi.

Obvinenie totiž podľa prvého námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu vzniklo len na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného. Tým je bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze. Ten podľa Kanderu vo veci vypovedal viackrát a v jeho výpovediach sú výrazné rozpory.

Polícia však neskôr obvinenie vzniesla opätovne. Kažimír mal podľa medializovaných informácií zohrať úlohu kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi finančnej správy Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur.

Viac k témam: Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS), Podplácanie, Súdy, Trestný rozkaz
Zdroj: SITA.sk – Kažimír je vinný z podplácania, sudca ho odsúdil trestným rozkazom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *