Home / SVET / Európa sa nemôže Číne obrátiť chrbtom, tvrdí španielska ministerka Calviňo a označila ju za kľúčového hráča 

Európa sa nemôže Číne obrátiť chrbtom, tvrdí španielska ministerka Calviňo a označila ju za kľúčového hráča 

11.4.2023 (SITA.sk) – Čína je kľúčový hráč na globálnej scéne a mohla by pomôcť ukončiť vojnu na Ukrajine. Vyjadrila sa tak španielska ministerka hospodárstva Nadia Calviño, podľa ktorej sa Európa „nemôže Číne obrátiť chrbtom a pokúšať sa ju ignorovať“. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Myslím si, že máme spoločný záujem zabezpečiť, aby sa konštruktívne zapojili do ukončenia vojny na Ukrajine čo najskôr,“ skonštatovala ministerka počas podujatia Atlantickej rady vo Washingtone. Fragmentácia globálneho trhu v dôsledku vojny „bude stratou pre každého“, dodala.

Čína odmieta odsúdiť ruskú vojnu na Ukrajine, ale opakovane vyzýva na mierové rokovania a predstavila aj 12-bodový mierový plán. Ukrajina a niektorí lídri na Západe však zostávajú skeptickí, keďže Moskva a Peking majú úzke vzťahy.

Viac k témam: globálny trh, Sankcie proti Rusku, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Európa sa nemôže Číne obrátiť chrbtom, tvrdí španielska ministerka Calviňo a označila ju za kľúčového hráča  © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *