Home / EKONOMIKA / Štát by sa mal výraznejšie zamerať na pomoc malým a stredným podnikom (video)

Štát by sa mal výraznejšie zamerať na pomoc malým a stredným podnikom (video)

11.4.2023 (SITA.sk) – Malé a stredné podniky tvoria hrubý domáci produkt Slovenska na úrovni približne 45 percent napriek tomu, že vláda desaťročia poskytuje pomoc najmä veľkým strategickým investorom. Schémy podpory preto treba doplniť o rovnocenné riešenia pre zraniteľných domácich výrobcov a poskytovateľov služieb. Ide o efektívnu metódu zvýšenia hospodárskej a daňovej výkonnosti štátu.

Slovensko má mnoho vízií

Zhodli sa na tom účastníci prvého Fóra pre Slovensko, ktoré sa konalo začiatkom apríla v Bratislave: „Slovenská republika má vypracovaných mnoho vízií, ale chýbajú účinné medzistupne medzi hospodárením malých a stredných podnikov a vrchným výkonom štátnej správy.“

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman na konferencii povedal: „Hasenie súčasnej situácie nenecháva veľa priestoru pre reálnu implementáciu stratégií.“ Štátny tajomník rezortu Peter Švec potvrdil, že za dôležité považuje najmä zachovanie rovnováhy medzi veľkými a ostatnými hráčmi.

Kritická situácia s cenami energií

Na konferencii sa hovorilo aj o tom, že sa hospodárska politika Slovenska v súčasnosti sústreďuje predovšetkým na zvládnutie operatívnych problémov.

Situáciu z pohľadu vývoja cien za energie označili jej účastníci za kritickú. „Posilňovanie obnoviteľných zdrojov je pomalé. Malé a mikro zdroje výroby energie môžu výhodne koexistovať s jej centrálnou výrobou a distribúciou. Na Slovensku je potrebné zodpovedajúco dobudovať celý systém,“ odznelo.

Fórum pre Slovensko je projekt, ktorého iniciátorom je bývalý eurokomisár Ján Figeľ: „Cieľom je vytvárať priestor pre hľadanie a formulovanie riešení a zodpovedných postupov pre celkový rozvoj našej spoločnosti, ekonomiky a krajiny.“

Spája predstaviteľov štátnej exekutívy, samosprávy, profesijné komory a združenia, odborárske štruktúry, podnikateľské subjekty a odbornú i občiansku verejnosť. Jeho organizátormi sú nadácie NTPT a Konrad Adenauer Stiftung.

Viac k témam: Ceny energií, Fórum pre Slovensko, Hrubý domáci produkt, Minister hospodárstva SR
Zdroj: SITA.sk – Štát by sa mal výraznejšie zamerať na pomoc malým a stredným podnikom (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *