Home / KULTÚRA / Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne je najkrajšou obnovenou pamiatkou, o cene Fénix rozhodla verejnosť

Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne je najkrajšou obnovenou pamiatkou, o cene Fénix rozhodla verejnosť

9.4.2023 (SITA.sk) – Ocenenie Fénix – Cena nadácie SPP získal v hlasovaní verejnosti o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. Hlasovalo zaň viac ako 16-tisíc z temer 62-tisíc hlasujúcich. Na svojej webstránke o tom informoval Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Víťaz 16. ročníka súťaže si ocenenie prevezme počas slávnostného galavečera na obrazovkách Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) 8. mája. Počas neho predstavia aj ďalších laureátov ceny Fénix – Kultúrna pamiatka roka.

Vyhral s veľkým náskokom

„Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne, ktorý prešiel komplexnou obnovou, zvíťazil v online hlasovaní verejnosti s veľkým náskokom. Obnova a reštaurovanie mu priniesli hodnoverný historický výraz a zároveň umožnili prezentovať novoobjavené hodnotné nálezy,“ uvádza SPP.

„Máme za sebou ďalší, mimoriadne úspešný ročník súťaže. Zapojil sa do nej rekordný počet 36 prihlásených národných kultúrnych pamiatok, ktoré prešli obnovou v rokoch 2021 a 2022. O tom, že verejnosť pamiatky veľmi zaujali, svedčia aj výsledky online hlasovania. Tento rok sa najviac zmobilizovala komunita v Liptovskom Jáne. K víťazstvu srdečne blahoželáme,“ vraví správkyňa Nadácie SPP Eva Guliková. Súťaž vyhlasuje Ministerstvo kultúry (MK) SR, nadácia je jej partnerom od roku 2004.

Prihlásilo sa až 36 pamiatok

Popri hlasovaní boli verejnosti na webstránke predstavené aj detailné informácie o jednotlivých prihlásených pamiatkach. O ocenenie sa uchádzali kaštiele, zámky a kostoly, ale aj veže, most či železničná stanica a rozličné technické pamiatky. Príbehy pamiatok i víťaza ocenenia sú stále dostupné na stránke www.kpr-fenix.sk.

Prihlásených bolo 36 kultúrnych pamiatok. Posudzovala ich odborná porota z oblastí architektúry, dejín umenia, reštaurovania, a tiež zástupcov MK SR a Nadácie SPP.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Počas slávnostného galavečera 8. mája 2023 bude predstavených 12 nominovaných pamiatok, z ktorých vzídu víťazi a držitelia troch cien Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Odborná porota zároveň udelí jedno čestné uznanie. Ministerstvo kultúry SR a partneri súťaže, spoločne s odbornou porotou, udelia tiež titul ´Adept na cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka´,“ uvádza SPP. Traja ocenení získajú osvedčenie od ministerky kultúry, a tiež finančnú cenu 10-tisíc eur od Nadácie SPP.

Viac k témam: Kultúrna pamiatka roka – Fénix, Národná kultúrna pamiatka, Ocenenie
Zdroj: SITA.sk – Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne je najkrajšou obnovenou pamiatkou, o cene Fénix rozhodla verejnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kapela P.O.D na Slovensku ešte nebola, festival Topfest to zmení

Počas svojej kariéry P.O.D vydali 7 albumov a predali viac ako 12 miliónov albumov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *