Home / EKONOMIKA / V závažnej hmotnej a sociálnej núdzi boli predvlani hlavne mladí ľudia, miera rizika chudoby tak bola vyššia

V závažnej hmotnej a sociálnej núdzi boli predvlani hlavne mladí ľudia, miera rizika chudoby tak bola vyššia

9.4.2023 (SITA.sk) – V roku 2021 bolo v Európskej únii (EÚ) v závažnej hmotnej a sociálnej núdzi 6,1 percenta mladých ľudí vo veku 15 až 29 rokov.

Miera hmotnej a sociálnej deprivácie v celkovej populácii eurobloku, konkrétne všetkých ľudí žijúcich v súkromných domácnostiach, bola na úrovni 6,3 percenta. Na svojej webstránke o tom informuje štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najvyšší podiel malo Rumunsko

Najväčší podiel mladých ľudí vo vážnej hmotnej a sociálnej núdzi malo predvlani Rumunsko, a to 23,1 percenta. Za ním nasledovali Bulharsko (18,7 %) a Grécko (14,2 %).

Podiel menší ako tri percentá bol v 11 z 26 členských štátov, odkiaľ boli dostupné údaje, a to konkrétne v Luxembursku, Poľsku, Švédsku, na Cypre, v Česku, Holandsku, Chorvátsku, Slovinsku, Fínsku, Rakúsku a Estónsku.

U mladších bola miera rizika vyššia

V roku 2021 bola miera rizika chudoby v EÚ vyššia u mladých ľudí vo veku 15 – 29 rokov ako u celkovej populácie, konkrétne 20,1 percenta oproti 16,8 percenta.

Takáto situácia bola v 19 krajinách EÚ, pričom najväčší rozdiel zaznamenali v Dánsku (12,3 % celkovej populácie ohrozenej chudobou v porovnaní s 25,6 % mladých ľudí) a vo Švédsku (15,7 % oproti 24,6 %).

V ôsmich krajinách EÚ boli mladí ľudia v menšej miere ohrození chudobou ako celkové obyvateľstvo. Najvýraznejšie rozdiely boli v Lotyšsku (23,4 % z celkového počtu obyvateľov ohrozených chudobou v porovnaní so 17 % mladých ľudí), na Malte (16,9 % a 11,3 %), v Estónsku (20,6 % a 15,7 %) a Chorvátsku ( 19,2 % a 14,7 %).

Viac k témam: Chudoba, Finančné problémy, Hmotná núdza
Zdroj: SITA.sk – V závažnej hmotnej a sociálnej núdzi boli predvlani hlavne mladí ľudia, miera rizika chudoby tak bola vyššia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *