Home / SLOVENSKO / K rómskej národnosti sa hlásia tri percentá obyvateľov Slovenska, najviac Rómov žije v jednom kraji

K rómskej národnosti sa hlásia tri percentá obyvateľov Slovenska, najviac Rómov žije v jednom kraji

8.4.2023 (SITA.sk) – V rámci sčítania obyvateľstva z roku 2021 sa k rómskej národnosti prihlásilo 67 179 obyvateľov. Ako ďalej v tlačovej správe pri príležitosti sobotného Medzinárodného dňa Rómov uvádza Štatistický úrad SR (ŠÚ SR), rómsku národnosť ako svoju ďalšiu národnosť uviedlo 88 985 obyvateľov. Spolu teda deklarovalo rómsku národnosť 156 164 obyvateľov, čo predstavuje takmer tri percentá populácie SR.

Obyvatelia rómskej národnosti

„V Slovenskej republike je 100 526 obyvateľov, ktorí majú rómsky materinský jazyk, čo predstavuje 1,8 percenta z celej populácie,“ informovali štatistici.

Zo všetkých obyvateľov rómskej národnosti žije podľa štatistického úradu najviac, konkrétne 65 161 (41,7 percenta) v Prešovskom kraji. Naopak, najmenej obyvateľov rómskej národnosti, 1 135 (0,7 percenta), žije v Trenčianskom kraji.

Populácia Slovenskej republiky

V predproduktívnom veku (0 – 14 rokov) je podľa výsledkov sčítania obyvateľstva 55 565 obyvateľov rómskej národnosti, čo predstavuje 35,6 percenta rómskej populácie.

V porovnaní s celou populáciou SR, pri ktorej predstavuje obyvateľstvo v predproduktívnom veku 15,9 percenta, je rozdiel takmer 20 percentuálnych bodov,“ konštatujú štatistici.

V produktívnom veku (15 – 64 rokov) je 95 903 obyvateľov rómskej národnosti, teda 61,4 percenta. V poproduktívnom veku (65 a viac rokov) je podľa štatistikov 4 696 obyvateľov rómskej národnosti, čo predstavuje tri percentá. „V celej SR je v poproduktívnom veku 17,1 percenta obyvateľov,“ dodal štatistický úrad.

Viac k témam: Rómovia, rómska komunita, Sčítanie obyvateľov, Štatistiky
Zdroj: SITA.sk – K rómskej národnosti sa hlásia tri percentá obyvateľov Slovenska, najviac Rómov žije v jednom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Jeden komentár

  1. kazdy aj zdravy organizmus ma v sebe nejakeho parazita…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *