Home / SLOVENSKO / Niektorým členom súdnej rady sa nepáči hodnotenie sudcov mimovládkou Transparency

Niektorým členom súdnej rady sa nepáči hodnotenie sudcov mimovládkou Transparency

5.4.2023 (SITA.sk) – Členovia Súdnej rady SR Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Ľuboš Kunay a Peter Farkaš sa chcú na najbližšom zasadnutí Súdnej rady SR zaoberať hodnotením sudcov zo strany mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS).

Ako totiž uvádzajú v spoločnom vyhlásení, zverejnenie výsledkov hodnotenia sudcov len na podklade štatistických kvantitatívnych podkladov s tým, že sa podsúva verejnosti, že ide o hodnotenie kvality sudcov, je spôsobilé ďalej utvrdzovať verejnosť o „nehodných sudcoch“ a zasiahnuť tak do justície ako jednej z mocí v štáte.

„Je preto nevyhnutné, aby sa súdna rada jasne vyjadrila k uvedenému a zabezpečila v zmysle svojej ústavnej úlohy ochranu nezávislosti justície a dôstojnosť sudcov,“ zdôrazňujú členovia rady.

Žiadna snaha o objektivitu

TIS podľa nich opakovane píše o hodnotení „kvality a efektivity“ práce sudcov a zostavený rebríček dáva do súvisu aj s bývalou sudkyňou a jej právoplatným odsúdením pre trestný čin ohýbania práva ako aj s obvinenými a doposiaľ neodsúdenými sudcami.

„Je zarážajúce, že ‚transparentná‘ organizácia nemala žiadnu snahu o objektivitu svojho hodnotenia a nepožiadala o spoluprácu prípadne o vyjadrenie k vykonanému hodnoteniu ani Združenie sudcov Slovenska ani Súdnu radu SR ani nikoho iného, čím samotným spochybňuje snahu o objektivitu. Nie je možné zistiť, kto konkrétne, teda akí odborníci na justíciu, sa na hodnotení TIS podieľali,“ uvádza pätica členov rady.

V rámci uznesenia, ktoré navrhujú piati členovia na zasadnutí súdnej rady prijať, sa konštatuje, že hodnotenie je založené na základných štatistických údajoch, ktoré neodzrkadľujú a neodrážajú kvalitu práce sudcov. Navyše podľa nich vážne prehlbuje nedôveru verejnosti v súdnictvo a sudcov, čo je v právnom a demokratickom štáte neprípustné a neakceptovateľné. Preto žiadajú, aby TIS hodnotenie stiahla.

Hodnotenie sudcov od Transparency

V rámci hodnotenia kvality, efektivity a produktivity sudcov okresných súdov mimovládnou organizáciou Transparency International Slovensko skončilo s „výbornými výsledkami“ 109 sudcov, teda 15 percent hodnotených. Hodnoteniu mimovládka podrobila 713 sudcov z 54 okresných súdov.

Kritériom pritom boli podiel rozhodnutí potvrdených vyššie postaveným súdom, schopnosť vybavovať pridelené veci a dĺžka ich vybavovania a tiež pomer rozhodnutých vecí a ich náročnosti. Výsledky hodnotenia sudcov sa podľa organizácie zaraďovali do kategórii – výborné, nadpriemerné, priemerné, podpriemerné a slabé.

„V kategórii s ‚výbornými výsledkami‘ skončilo 109 sudcov (15 %), hoci tri jednotky za kvalitu, efektivitu aj produktivitu získalo len 16 sudcov, ktorých na základe aktuálnych dát môžeme označiť za top,“ uviedla TIS. Naopak, v najhoršej kategórii „slabých výsledkov“ sa podľa organizácie ocitlo 62 sudcov, 14 z nich s tromi trojkami, ktorí tvoria úplný chvost hodnotenia.

Najlepšie hodnotení sudcovia pôsobia podľa mimovládky na okresných súdoch v Bánovciach nad Bebravou, Rimavskej Sobote a Lučenci. Najslabší, naopak, na súdoch v Čadci, Poprade a bratislavskom IV obvode.

Viac k témam: Justícia, Sudcovia, Súdnictvo
Zdroj: SITA.sk – Niektorým členom súdnej rady sa nepáči hodnotenie sudcov mimovládkou Transparency © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *