Home / SVET / Začal sa proces s kosovským exprezidentom Thaçim pre vojnové zločiny, čelí obžalobe z vrážd a mučenia

Začal sa proces s kosovským exprezidentom Thaçim pre vojnové zločiny, čelí obžalobe z vrážd a mučenia

3.4.2023 (SITA.sk) – V Haagu sa v pondelok začal proces s bývalým kosovským prezidentom a ďalšími tromi obžalovanými z vrážd a mučenia počas kosovskej vojny za nezávislosť od Srbska v rokoch 1998 – 1999. Medzinárodný prokurátor pojednávanie otvoril vyhlásením, že „nikto nestojí nad zákonom“.

Zločiny proti ľudskosti

Kosovský exprezident Hashim Thaçi z funkcie odstúpil v roku 2020, aby sa na súde bránil proti obvineniam zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Som úplne nevinný,“ povedal Thaçi sudcom na začiatku procesu. Ďalší traja obžalovaní tiež zopakovali vyhlásenia, že sú nevinní, ktoré urobili už pri predbežnom pojednávaní na súde. Prokurátor Alex Whiting uviedol, že Kosovská oslobodzovania armáda (UÇK) mala „veľmi jasnú a explicitnú politiku zamerania sa proti kolaborantom a ľuďom považovaným za zradcov, vrátane politických oponentov“.

Stovky vrážd a nelegálne väznenie

Whiting dodal, že prokurátori preukážu, že UÇK bola zodpovedná za stovky vrážd a prípadov nelegálneho väznenia po celom Kosove a v severnom Albánsku v rokoch 1998 až 1999 a že štvorica obvinených je zodpovedná za tieto zločiny, keďže boli vojenskými lídrami na generálnom štábe UÇK. Spolu s Thaçim sú obžalovaní Kadri Veseli, Rexhep Selimi a Jakup Krasniqi.

Očakáva sa, že obhajcovia budú argumentovať, že UÇK bola voľne organizovaná partizánska sila a obžalovaní mali malú kontrolu nad miestnymi bojovníkmi a nemôžu byť zodpovední za činy iných. Prokurátori sa toto tvrdenie v úvodnom vyhlásení snažili vyvrátiť.

Všetci zo štvorice obžalovaných mali silu, právomoc a vplyv, ktoré im umožňovali vykonávať účinnú kontrolu,“ povedal sudcom prokurátor Matt Halling.

Viac k témam: Kosovská oslobodzovacia armáda, Kosovská vojna, Obžaloba, Súdy, Vojnové zločiny
Zdroj: SITA.sk – Začal sa proces s kosovským exprezidentom Thaçim pre vojnové zločiny, čelí obžalobe z vrážd a mučenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 75 rokov zomrel bývalý obranca Larry Lloyd, legenda tímov FC Liverpool či Nottingham Forest

O úmrtí svojho niekdajšieho hráča informoval účastník Premier League z Nottinghamu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *