Home / SVET / Priemyselná produkcia na Ukrajine klesla, údaje sú bez zohľadnenia okupovaných miest

Priemyselná produkcia na Ukrajine klesla, údaje sú bez zohľadnenia okupovaných miest

27.3.2023 (SITA.sk) – V minulom roku klesla priemyselná produkcia na Ukrajine o 36,9 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil ukrajinský štatistický úrad.

Najhorším mesiacom z hľadiska dynamiky priemyselnej výroby v roku 2022 bol marec, keď po celoplošnej ruskej invázii okamžite klesla o 53,7 %. V januári bol zaznamenaný nárast o 2,9 % a vo februári pokles o 10,1 %.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V apríli sa miera poklesu znížila na 46,6%, v máji až júni na 40,9, resp. 40,8 %. V treťom štvrťroku, pred objavením sa problémov s dodávkami energie spôsobených ruským ostreľovaním, tento trend pokračoval. V júli nastal pokles na 42,3 %, v auguste to bolo 39,4 % a v septembri 39,8 %.

Najväčší pokles bol zaznamenaný v spracovateľskom priemysle (41,2 %), v ťažobnom priemysle (30,1 %), v dodávkach elektriny, plynu a tepla (30,7 %). Štátny štatistický úrad poskytol údaje bez zohľadnenia dočasne okupovaných území.

Viac k témam: Analýza priemyslu, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Priemyselná produkcia na Ukrajine klesla, údaje sú bez zohľadnenia okupovaných miest © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europarlament vyzýva na rázny boj proti ruským zásahom, zdôrazňujú to aj pre nadchádzajúce eurovoľby

Ruské zasahovanie odsudzujú aj slovenskí europoslanci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *