Home / EKONOMIKA / Europoslanci prijali uznesenie o systéme primeraného minimálneho príjmu v krajinách Európskej únie

Europoslanci prijali uznesenie o systéme primeraného minimálneho príjmu v krajinách Európskej únie

15.3.2023 (SITA.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) chcú riešiť súčasnú krízu vysokých nákladov prostredníctvom nového zákona na modernizáciu a posilnenie vnútroštátnych systémov minimálneho príjmu v krajinách Európskej únie (EÚ). EP o tom informuje prostredníctvom svojej webstránky.

V stredu plénum prijalo uznesenie, podľa ktorého by smernica EÚ o primeranom minimálnom príjme zvýšila dostupnosť a účinnosť tohto systému. Viedla by tiež k tomu, že ľudia, ktorí sú v súčasnosti mimo trhu práce, by sa doň začlenili.

Krajiny EÚ by mali pravidelne hodnotiť svoje vnútroštátne systémy a v prípade potreby ich aktualizovať, pričom by mali zabezpečiť primeranú úroveň podpory, ktorá odráža vnútroštátnu prahovú hodnotu rizika chudoby (AROPE), s cieľom vytvoriť záchrannú sociálnu sieť zaručujúcu minimálnu životnú úroveň.

Europoslanci chcú tiež zvýšiť informovanosť o týchto systémoch a zlepšiť ich dostupnosť, najmä pre znevýhodnené skupiny, ako sú ľudia bez domova. Navrhujú opatrenia na riešenie rozsiahlych problémov v krajinách EÚ, ako je nedostatočné využívanie týchto systémov a digitálna priepasť.

Uznesenie prijali 336 hlasmi za, pričom 174 poslancov bolo proti a 121 sa zdržalo hlasovania.

Viac k témam: Minimálna mzda, primeraný minimálny príjem, Trh práce
Zdroj: SITA.sk – Europoslanci prijali uznesenie o systéme primeraného minimálneho príjmu v krajinách Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Konzultant by musel denne na Rašiho ministerstve odpracovať 33 hodín, podľa Remišovej to počítali „smeráckou konštantou“

Remišová konštatuje, že takéto počty hodín môžu reálne traja ľudia odpracovať iba ak na inej planéte a v inom časopriestore.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *