Home / SLOVENSKO / Najvyšší súd potvrdil vinu podnikateľov Salmanovcov z podplácania, špeciálna prokuratúra požadovala prísnejšie tresty

Najvyšší súd potvrdil vinu podnikateľov Salmanovcov z podplácania, špeciálna prokuratúra požadovala prísnejšie tresty

14.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 14. marca 16:40

Najvyšší súd SR v utorok potvrdil vinu podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovcov z podplácania. Na utorkovom verejnom zasadnutí totiž zamietol odvolania obžalovaných, ako aj Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten požadoval pre dvojicu prísnejšie tresty. Utorkové rozhodnutie najvyššieho súdu je právoplatné.

Podplácanie šéfa daňovákov

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v decembri 2020 v opakovanom procese uznal Sergeja a jeho syna Alexandra za vinných z podplácania šéfa daňovákov z Dunajskej Stredy.

V tejto súvislosti obžalovanému Sergejovi uložil trest vo výške sedem rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Tiež mal zaplatiť finančný trest 15-tisíc eur. Alexandrovi súd vymeral trest šesť rokov väzenia rovnako v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zaplatiť mal finančný trest vo výške 10-tisíc eur. Advokát obžalovaných následne avizoval podanie odvolania.

Prokurátor Vasiľ Špirko avizoval, že na rozhodnutie o prípadnom odvolaní si ponechá zákonnú lehotu a písomné odôvodnenie verdiktu súdu si musí naštudovať.

Porušený zákon v prospech obžalovaných

Súd totiž v rámci rozsudku žalovaný skutok „podčlenil” do prípadu, v rámci ktorého boli otec a syn už v minulosti uznaní za vinných a v danom prípade im boli uložené rovnaké tresty, ktoré už majú odsedené.

V roku 2015 pritom v rovnakom prípade súd vyniesol oslobodzujúci rozsudok. Vec však na ŠTS vrátil dovolací senát Najvyššieho súdu SR v septembri 2020. NS SR vtedy konštatoval, že v prípade bol porušený zákon v prospech obžalovaných.

Obhajca Salmanovcov Viktor Križiak dnes v reakcii na rozhodnutie NS SR uviedol, že je z neho sklamaný, pretože súd rozhodol alibisticky.

„Rozhodnutie nespĺňa základné znaky zákonného rozhodnutia,“ skonštatoval s tým, že nerozumie, ako môže senát na rovnakom stupni súdu tak zmeniť názor, že obžalovaných najskôr oslobodí a následne potvrdí ich vinu. „Určite napadneme toto rozhodnutie dovolaním,“ dodal advokát.

Odmenu Zákalovej vypočítali na 290-tisíc

Podľa obžaloby si v tomto prípade Sergej a Alexander Salmanovci v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur.

Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa. Spod obžaloby však ŠTS otca so synom v júli 2015 oslobodil, pričom v novembri 2016 verdikt potvrdil aj NS SR.

Podnikatelia Alexander Salmanov a jeho otec Sergej Salmanov si v apríli 2015 v inej kauze na NS SR vypočuli právoplatný rozsudok, ktorým ich súd uznal vinnými z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Zákalovej. NS SR tak potvrdil verdikt ŠTS z roku 2014.

Podnikatelia podľa obžaloby Zákalovej sľúbili za vybavenie bezproblémového vyplácania vrátenej DPH desať percent z uplatnených odpočtov. Odmenu jej v decembri 2010 vypočítali na 290-tisíc eur, Mária Zákalová napokon dostala 40-tisíc eur v hotovosti. Zvyšných 250-tisíc eur nechala na ďalšie zhodnotenie u podnikateľov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať.

Sergej dostal v tomto prípade trest sedem rokov, syn Alexander šesťročný trest. Obaja si ich mali odpykať vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Alexandra z výkonu trestu podmienečne prepustili v roku 2017, jeho otca začiatkom roka 2018.

Viac k témam: Korupcia, Neoprávnené odpočty DPH, Podplácanie, Salmanovci, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd potvrdil vinu podnikateľov Salmanovcov z podplácania, špeciálna prokuratúra požadovala prísnejšie tresty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *