Home / SVET / Bezpečnostná aliancia AUKUS ide podľa Číny po „nebezpečnej ceste“ a poškodzuje režim nešírenia jadrových zbraní

Bezpečnostná aliancia AUKUS ide podľa Číny po „nebezpečnej ceste“ a poškodzuje režim nešírenia jadrových zbraní

14.3.2023 (SITA.sk) – Spojené štáty americké, Austrália a Spojené kráľovstvo idú „ďalej po nesprávnej a nebezpečnej ceste pre svoje vlastné geopolitické záujmy“. V utorok to skonštatovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré tak učinilo v reakcii na dohodu, podľa ktorej Austrália v rámci modernizácie svojej flotily kúpi útočné jadrové ponorky z USA.

Dohoda podporí preteky v zbrojení

Hovorca Wang Wen-pin uviedol, že táto dohoda akurát „podporí preteky v zbrojení ako za čias studenej vojny, poškodí medzinárodný režim nešírenia jadrových zbraní a ohrozí regionálnu stabilitu a mier“.

Najnovšie spoločné vyhlásenie vydané USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou ukazuje, že tieto tri krajiny išli ešte ďalej nesprávnou a nebezpečnou cestou pre svoje vlastné geopolitické záujmy, pričom úplne ignorujú obavy medzinárodného spoločenstva,“ povedal Wang novinárom na brífingu.

Vzťahy Austrálie s Čínou

Austrálsky premiér Anthony Albanese povedal, že si nemyslí, že dohoda v rámci bezpečnostnej aliancie AUKUS, ktorú uzavrel s americkým prezidentom Joeom Bidenom a britským premiérom Rishim Sunakom, naruší vzťahy Austrálie s Čínou, ktoré sa podľa jeho slov v ostatných mesiacoch zlepšili.

Wang zopakoval tvrdenia Číny, že AUKUS predstavuje „vážne riziko šírenia jadrových zbraní a porušovania predmetu a účelu dohody o nešírení jadrových zbraní“.

Viac k témam: Americký prezident, Austrálsky premiér, Britský premiér, Čínska vláda, Jadrové ponorky, Jadrové zbrane, Medzinárodné vzťahy
Zdroj: SITA.sk – Bezpečnostná aliancia AUKUS ide podľa Číny po „nebezpečnej ceste“ a poškodzuje režim nešírenia jadrových zbraní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *