Home / SLOVENSKO / Spoločnosť sa môže do volieb výrazne radikalizovať, varuje Pellegrini a žiada vymenovanie úradníckej vlády (video)

Spoločnosť sa môže do volieb výrazne radikalizovať, varuje Pellegrini a žiada vymenovanie úradníckej vlády (video)

9.3.2023 (SITA.sk) – Opozičná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) žiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby odňala poverenie premiérovi Eduardovi Hegerovi (Demokrati) a vymenovala úradnícku vládu. Povedal to v štvrtok predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že je neprípustné, aby Heger zastával funkciu premiéra, riadil dve ministerstvá a popri tom si ešte robil kampaň pre svoju novú stranu.

Podvod na voličoch

Zostal už len jediný ústavný činiteľ, ktorý s tým môže niečo urobiť, a to je pani prezidentka. Vyzývam pani prezidentku, aby bezodkladne odňala poverenie vláde Eduarde Hegera,“ povedal Pellegrini.

Podľa neho urobil Heger podvod na voličoch, keď zmenil stranícke tričko a v súčasnosti nemá mandát ani morálne právo zastávať svoje funkcie, navyše je aj odvolaný. Poukázal na to, že sedem zo 16 kresiel vlády kontroluje politická strana, ktorá neprešla riadnymi voľbami a nie je zatiaľ ani zaregistrovaná v registri politických strán ministerstva vnútra.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Komu sa zodpovedá Heger? Parlamentu nie, lebo ten mu vyslovil nedôveru a na poste premiéra ho už nechce. Nezodpovedá sa už ani politickej strane, ktorá ho nominovala, pretože z nej ohlásil odchod,“ povedal Pellegrini.

Neodstúpili zo svojich stoličiek

Kritizoval tiež to, že ministri, ktorí sa pridali k novej strane Demokrati, neodstúpili zo svojich stoličiek, keďže do funkcií prišli ako nominanti OĽaNO.

Dodal, že už nejde o nátlakovú akciu na strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré nechcú zahlasovať za skoršie predčasné voľby ako septembrové, ale o ochranu demokratického systému. Podľa neho existuje obava, že ľudia prestanú dôverovať demokracii ako takej a budú pýtať nejakú tvrdú ruku, ktorá to tu uprace.

Spoločnosť sa bude výrazne radikalizovať

Extrém už veľmi silno búcha na dvere a pýta si svoj podiel na moci,“ hovorí Pellegrini s dodatkom, že ak prezidentka nič neurobí, potom sa nebude môcť diviť, keď sa bude spoločnosť do volieb výrazne radikalizovať.

Zároveň poznamenal, že úradníckej vláde by Hlas-SD dôveru nevyslovil, no pokiaľ by išlo o podporu návrhov v parlamente, ktoré by boli v prospech ľudí na Slovensku, mohla by počítať s hlasmi poslancov za Hlas-SD. Zdôraznil, že dňom vymenovania by mala úradnícka vláda 30 dní plný mandát a mohla by rozhodovať o všetkých veciach, zároveň by mohla krajinu v pokoji doviesť do predčasných volieb.

Viac k témam: Opozícia, Politická kríza, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Úradnícka vláda
Zdroj: SITA.sk – Spoločnosť sa môže do volieb výrazne radikalizovať, varuje Pellegrini a žiada vymenovanie úradníckej vlády (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *