Home / SLOVENSKO / Mackova ODS dala Hegerovi košom, usilujú sa o vlastnú koalíciu demokratických strán

Mackova ODS dala Hegerovi košom, usilujú sa o vlastnú koalíciu demokratických strán

8.3.2023 (SITA.sk) – Strana Občianski demokrati Slovenska (ODS) nevstúpi do nového politického subjektu Eduarda Hegera s názvom Demokrati. Ako pre agentúru SITA povedal predseda ODS generál Pavel Macko, neumožňujú to ich stanovy a členská základňa vybrala inú stratégiu.

Usilujú sa o spojenie demokratických síl na Slovensku, ktoré by malo vyústiť do Veľkonočnej dohody demokratických strán Pre lepšie Slovensko.

„Vstup do strany Demokrati by pre nás znamenal, že by sme museli zrušiť stranu ODS a ísť do nového, neistého projektu. My sme to, o čo sa snažia teraz Demokrati, začali už pred dva a pol rokom a chceme pokračovať v rokovaniach s ďalšími partnermi,“ povedal Macko.

Demokratických partnerov zostalo dosť

Podľa Macka zostalo aj po vzniku Demokratov dosť demokratických partnerov, ktorí by vedeli spojiť sily. Voličov chcú osloviť najmä silným programom. Ponúknuť chcú alternatívu k deštrukčnej opozícii, k populizmu a priniesť do politiky aj nové tváre.

Je podľa Macka možné, že nakoniec budú na Slovensku pred voľbami dve koalície demokratických strán – Demokrati, a ich projekt.

„Naším cieľom je, aby sme boli spoločne v jednej, ale u Demokratov je ten problém, že my nevieme, aká je ich reálna sila. Majú síce veľa ministrov, ale sú spätí s vládou, ktorá tu nevládla práve najlepšie a ktorá vlastne vracia aj Roberta Fica do hry,“ podotkol.

Vyzbierajú Dzurinda a Jablko podpisy?

Snažia sa preto hľadať racionálnu dohodu s ostatnými partnermi. „Ja verím, že skôr či neskôr sa možno zídeme v jednom balíku. Ak nie, tak budú dva,“ pripustil.

V rokovaní je podľa vlastných slov so všetkými demokratickými stranami, spomenul Kresťanskodemokratické hnutie, Maďarské fórum, Demokratickú stranu, Za ľudí, Jablko či novovznikajúcu stranu Dobrý deň, Slovensko, ktorá zbiera podpisy. Baviť sa chce určite aj s Mikulášom Dzurindom, ktorý zbiera podpisy pre svoju novú stranu Modrí – Európske Slovensko.

Podľa Macka je nereálne, že podpisy vyzbiera, a myslí si, že by bolo lepšie, keby Dzurinda nezačínal ďalší projekt, ktorý bude zrkadlovým obrazom projektu, ktorý už má ODS, alebo ktorý robia Demokrati. Rovnako si myslí, že strane Jablko sa nepodarí vyzbierať dostatočný počet podpisov a budú sa musieť k niekomu pridať. „U nás majú dvere otvorené,“ dodal.

Odídenci z klubu OĽaNO

Macko očakával, že poslanci Občiansko-demokratickej platformy, teda odídenci z klubu OĽaNO, vstúpia do Demokratov, urobil tak však zatiaľ len Kristián Čekovský.

Ostatní sú teda ešte otvorení. Strana Šanca, ktorá postupovala v spoločnej koalícii s ODS, Spolu a Demokratickou stranou v posledných komunálnych voľbách, sa rozhodla pridať k Demokratom. „Šanca tým pádom ako strana zanikne. Je to asi aj pochopiteľné, pretože stagnovali a vládla u nich atmosféra, že sa treba pridať do iného projektu,“ podotkol Macko.

Z maďarských strán rokuje s Maďarským fórom. „Nerokujeme s Alianciou, pretože je príliš proorbánovská a nemali zatiaľ ani záujem s nami rokovať,“ poznamenal. Kresťanskodemokratické hnutie už pred časom oznámilo, že pôjde do volieb samostatne. „S KDH sme v diskusii, stále je tam možnosť, že dohodneme nejaký spoločný postup. Síce nie ako koalícia, ale nájdeme nejakú spoločnú cestu,“ uzavrel Macko.

Viac k témam: Predčasné voľby na Slovensku 2023
Zdroj: SITA.sk – Mackova ODS dala Hegerovi košom, usilujú sa o vlastnú koalíciu demokratických strán © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *