Home / SLOVENSKO / Strana SaS chce diskutovať o úprave Vatikánskych zmlúv, popierajú Slovensko ako sekulárny štát

Strana SaS chce diskutovať o úprave Vatikánskych zmlúv, popierajú Slovensko ako sekulárny štát

7.3.2023 (SITA.sk) – Je potrebné diskutovať o úprave Vatikánskych zmlúv. Slovensko ich podpísalo pred 22 rokmi, čo strana Sloboda a solidarita považuje za veľmi dlhú dobu. Expert pre osobné slobody Miroslav Žiak (SaS) uviedol, že je dôležité o úprave Vatikánskych zmlúv diskutovať s ľuďmi rôzneho spektra a nájsť tak konsenzus.

Odluka cirkví od štátu

Strana SaS je presvedčená, že odluka cirkví od štátu je témou, ktorou sa treba neustále zaoberať, pretože sa netýka len veriacich, ale celej spoločnosti. Ako uviedla SaS v tlačovej správe, tieto kontroverzné témy majú tendenciu rozdeľovať spoločnosť.

Strana minulý rok spustila sériu konferencií, ktoré sa týkajú finančnej odluky cirkví od štátu a tiež úpravy či potreby nevýhodných Vatikánskych zmlúv. Ďalšia diskusia bude 14. marca 2023 o 19:00 v Liberálnom dome, tento raz s názvom Prečo Vatikánske zmluvy?.

Strana súčasne upozorňuje na to, že tieto zmluvy popierajú Slovensko ako sekulárny štát, keďže sa v ústave zakotvuje ako zvrchovaný štát, ktorý nie je viazaný na žiadne náboženstvo.

Zmluvy sú ťažko vypovedateľné

Problém vidím aj v tom, že stavajú náboženské práva nad základné ľudské práva, ako aj nad ľudskú dôstojnosť či česť. Toto nemá v dnešnej modernej spoločnosti priestor. Komu majú zmluvy v dnešnej dobe slúžiť? Cirkvi alebo spoločnosti? Tu je totiž zjavná kolízia,“ doplnil Žiak s tým, že zmluvy sú navyše ťažko vypovedateľné a je namieste zamyslieť sa nad tým, či sú v 21. storočí vôbec potrebné.

Viac k témam: Odluka cirkvi od štátu, Vatikánske zmluvy
Zdroj: SITA.sk – Strana SaS chce diskutovať o úprave Vatikánskych zmlúv, popierajú Slovensko ako sekulárny štát © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *