Home / EKONOMIKA / Krajniakovo ministerstvo súhlasí s návrhom Žitňanskej o sociálnej práci

Krajniakovo ministerstvo súhlasí s návrhom Žitňanskej o sociálnej práci

6.3.2023 (SITA.sk) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR súhlasí s návrhom novely zákona o sociálnej práci od poslankyne Národnej rady SR Jany Žitňanskej (Za ľudí).

Systémové riešenie

Navrhovanou novelou zákona sa má predĺžiť prechodné obdobie, počas ktorého sociálny pracovník vykonávajúci sociálnu prácu nemusí spĺňať podmienku osobitného kvalifikačného predpokladu na výkon svojej činnosti. Podľa jej návrhu novely zákona o sociálnej práci by sa toto obdobie malo predĺžiť do 31. decembra 2024.

Navrhované riešenie však rezort práce považuje len za dočasné. „Je potrebné pristúpiť k prijatiu systémového riešenia, ktoré by umožňovalo splniť osobitný kvalifikačný predpoklad priebežne a za zákonom stanovených podmienok,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Potreby praxe

Upozorňuje na výskyt takých situácií, akými sú napríklad dlhodobé prekážky v práci alebo prirodzená fluktuácia spojená s prijímaním nových sociálnych pracovníkov na výkon špecializovaných odborných činností.

Predĺženie prechodného obdobia podľa poslankyne Žitňanskej vychádza z potreby praxe, kedy mnohí sociálni pracovníci nebudú mať podľa účinného znenia zákona dostatok času na absolvovanie špecializovaného vzdelávania.

„Ponechanie prechodného obdobia iba do konca roka 2023 by spôsobilo odlev sociálnych pracovníkov, ktorých je v praxi už teraz nedostatok,“ upozornila poslankyňa.

Viac k témam: Sociálny pracovník
Zdroj: SITA.sk – Krajniakovo ministerstvo súhlasí s návrhom Žitňanskej o sociálnej práci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *