Home / šport / Ostatné športy / Zjazd v Kvitfjelli ovládla domáca Lieová, Goggiová si zaistila ďalší malý glóbus a Shiffrinová veľký (foto)

Zjazd v Kvitfjelli ovládla domáca Lieová, Goggiová si zaistila ďalší malý glóbus a Shiffrinová veľký (foto)

4.3.2023 (SITA.sk) – Nórska reprezentantka Kajsa Vickhoff Lieová sa stala víťazkou sobotňajšieho zjazdu žien v seriáli Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v nórskom Kvitfjelli.

Dvadsaťštyriročná lyžiarka triumfovala s náskokom 0,29 sekundy pred Taliankou Sofiou Goggiovou, tretia skončila s mankom 0,41 sekundy úradujúca olympijská víťazka zo Švajčiarka Corinne Suterová a nepopulárnu 4. priečku obsadila dvojnásobná majsterka sveta v tejto disciplíne Slovinka Ilka Štuhecová (+0,61 s).

Slovenka Petra Vlhová neštartovala a chýbať bude aj v nedeľňajšom Super-G, keďže nebola súčasťou meraných tréningov.

Prvá Nórka s víťazstvom v ženskom zjazde

Víťazná Lieová naplno využila štartové číslo 3, bola najrýchlejšia v strednej aj spodnej časti trate a dostala sa na čelo poradia, odkiaľ ju už nezosadila žiadna zo súperiek.

Stala sa prvou Nórkou s víťazstvom v ženskom zjazde v histórii SP a dosiahla svoj premiérový triumf v seriáli, doposiaľ mala na konte dve druhé miesta – v Super-G v nemeckom Garmisch-Partenkirchene v januári 2021 a v zjazde v talianskej Cortine d‘ Ampezzo v januári tohto roka.

„Je to úžasné, nedokážem to opísať. Nikdy som sa necítila lepšie. Chcem si užívať lyžovanie a užívate si ho ešte viac, keď víťazíte. Som teda veľmi šťastná,“ povedala Lieová v cieli.

Goggiová s istotou získa malý glóbus

Goggiová druhým miestom potvrdila vedúcu pozíciu v celkovom poradí zjazdu, pred druhou Štuhecovou má náskok 209 bodov a s istotou získa malý krištáľový glóbus v tejto disciplíne za sezónu 2022/2023.

Goggiová sa dostala na pódium aj v siedmom zjazde v ročníku, päťkrát zvíťazila a druhýkrát skončila druhá.

„Cítim sa skvele. Získala som štvrtý malý glóbus za zjazd a tretí za sebou. Som za to veľmi šťastná, ale nie som spokojná so svojím dnešným výkonom. Nelyžovala som tak dobre a nešlo mi to tak hladko ako v tréningoch,“ uviedla 30-ročná Talianka.

Shiffrinová má piaty veľký glóbus

Američanka Mikaela Shiffrinová obsadila delenú 5. pozíciu, upevnila si post líderky celkového hodnotenia seriálu a v predstihu si zabezpečila piaty veľký krištáľový glóbus v kariére (2017, 2018, 2019, 2022, 2023).

Keďže Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová skončila v sobotu až na 21. priečke, z druhého miesta stráca na Američanku už nedostihnuteľných 796 bodov pred poslednými siedmimi pretekmi. Dvadsaťsedemročná Liptáčka Vlhová na tretej priečke zaostáva za druhou pozíciou o 21 bodov. Viac celkových prvenstiev v SP ako Shiffrinová má zo žien na konte iba Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová (6), rekord oboch pohlaví patrí jej krajanovi Marcelovi Hirscherovi (8).

„Je to celkom divoké. Vždy je zvláštne opísať pocity zo zisku trofeje za sezónu v deň, keď ju získate, ale zároveň nezvíťazíte v pretekoch. Počas celej sezóny sme odvádzali úžasnú prácu a je vcelku výnimočné mať isté prvenstvo pred záverečnými pretekmi,“ skonštatovala Shiffrinová, ktorá stratila na sobotňajšiu víťazku Lieovú 0,79 sekundy, rovnako ako Rakúšanka Ramona Siebenhoferová.

Shiffrinová v počte víťazstiev v SP zostáva na čísle 85, teda o jedno za legendárnym Švédom Ingemarom Stenmarkom. Aby sa mu dorovnala na čele historického poradia, potrebuje dosiahnuť ešte jeden triumf, v sobotu na to nevyužila štvrtý pokus. V nedeľu je v Kvitfjelli na programe ďalší superobrovský slalom, v tom piatkovom zvíťazila Rakúšanka Cornelia Hütterová.

Viac k témam: Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2022/2023
Zdroj: SITA.sk – Zjazd v Kvitfjelli ovládla domáca Lieová, Goggiová si zaistila ďalší malý glóbus a Shiffrinová veľký (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    a kde je slecna Vlhova, akosi sa vytratila?…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *